ACTUEEL

Schone jongens en meiden in actie voor schone stranden

Strandcampagne Schoon Zeeland 2016 van start

Bezoekers van de stranden op Schouwen-Duiveland maakten zaterdag 9 juli kennis met de ‘Schone jongens en meiden’. Dit campagneteam van Schoon Zeeland gaat deze zomer net als vorig jaar met een jutterskar de stranden van Schouwen-Duiveland op. Het campagneteam loopt net zoals vorig jaar over de stranden om aandacht te geven aan het zwerfvuil en het schoon houden van onze stranden. Want samen houden we Zeeland mooi!

De jongeren trekken met een jutterskar van strandovergang naar strandovergang. Strandbezoekers kunnen in de kar hun afval kwijt, gescheiden naar glas, plastic, peuken en restafval. Aan rokers wordt een gratis strandasbakjes uitgedeeld en alle bezoekers krijgen een afvalzakje mee. Wie zijn of haar afval naar de jutterskar brengt, kan rekenen op een bedankje in de vorm van een (natuur)activiteitje, leuk weetje of live-muziek.

Officiële aftrap op 9 juli

De officiële aftrap van de strandactie is op zaterdag 9 juli om 13.00 uur aanstaande bij strandovergang ‘de Trap’ in Westenschouwen. Wethouder van Burg is daarbij aanwezig en zal de strandactie op een ludieke manier openen, samen met het campagneteam.

Campagne Schoon Zeeland

De strandacties van de Schone jongens en meiden zijn onderdeel van de campagne Schoon Zeeland. Schoon Zeeland is een initiatief van de vijf centra voor natuur- en milieueducatie in Zeeland die samen, en met financiële steun van de Zeeuwse gemeenten, het probleem van het zwerfafval te lijf gaan. Zij doen dit door middel van educatie, communicatie en participatie. Bij de campagne hoort ook een serie gastlessen over zwerfafval en plastic soep en opruimacties. Deze gastlessen zijn dit jaar aangeboden aan alle basisscholen en buitenschoolse kinderopvangcentra in Zeeland. De campagne omvat verder een lesprogramma voor de scholen voor het voortgezet onderwijs en lesbrieven waarmee basisscholen zelfstandig aan de slag kunnen met het thema zwerfafval.

Inmiddels zijn er op Schouwen-Duiveland zogenaamde aan dijken en op stranden jutbakken geplaatst in de strijd tegen aangespoeld afval. Deze jutbakken motiveren mensen om aangespoeld afval in de kubieke meterbakken te gooien. Alle projecten en acties worden vermeld op de website www.schoonzeeland.nl en op de Facebookpagina www.facebook.com/SchoonZeeland.

 

Ada Schreurs | 11/07/2016 09:34