ACTUEEL

Afvalworkshops op BSO

Gooi je weleens afval op de grond? ‘Neeeee!’, roepen de kinderen van de Buitenschoolse Opvang in koor. En wie raapt er wel eens afval op dat niet van jou is? Nu klinkt ‘Nee’ heel wat minder enthousiast, zelfs wat schoorvoetend. Want dat gaat de kinderen toch een beetje ver. Maar als iedereen nu elke dag een stuk afval zou opruimen op straat, dan zou de wereld in mum van tijd van het probleem van het zwerfvuil en plastic soep af zijn. ‘Echt waar?’ Tijdens speciale workshops van Schoon Zeeland ontdekken de kinderen van de Buitenschoolse Opvangcentra in Zeeland wat (zwerf)afval is en wat je allemaal met afval kunt doen. Dat het zonde is om dingen zomaar in de grijze container te gooien, omdat ze waardevolle grondstoffen bevatten en prima hergebruikt of gerecycled kunnen worden.

Van oud papier kan weer nieuw papier worden gemaakt. Tenminste, als je papier apart inzamelt. En van plastic drinkpakken kun je mooie portemonneetjes maken, of een zonneklep.

Wist je trouwens dat de natuur prima verpakkingen maakt? Een ei heeft een schaal en fruit heeft een schil. Deze beschermen tegen stoten en lekken. In de natuur is er geen afval. Schillen worden door de natuur weer opgeruimd: het is voedsel voor wormen, bacteriën en schimmels.Daar kunnen wij nog wat van leren! Kunnen wij dat ook? Kunnen we zonder plastic een frietbakje maken? Of een verpakking voor een lekker tussendoortje.

Alle BSO’s in Zeeland krijgen de workshops gratis aangeboden vanuit de campagne Schoon Zeeland. De workshops zijn bedoeld voor kinderen in de leeftijd van acht tot en met twaalf jaar. Na de BSO’s zijn binnenkort ook de Zeeuwse basisscholen aan de beurt. In een serie van twee of drie gastlessen maken de leerlingen van groep 7 en 8 een wagen van afvalmaterialen. Scholen hebben hiervoor een uitnodiging gekregen, of krijgen deze binnenkort.

 

Pascalle Cappetti | 01/09/2015 10:23