ACTUEEL

Plastic wereldbol arriveert in Terneuzen

De grote plastic wereldbol is woensdag 1 oktober per schip gearriveerd in Terneuzen en overgetakeld op zijn plek aan de Kennedylaan in Terneuzen. De wereldbol, met een diameter van wel vijf meter, heet ‘de Wereld van Zwerfvuil’ en is gemaakt van 6.000 plastic flesjes en plastic zwerfafval dat uit het water is gevist. De bol staat van 1 oktober tot net na kerst nabij het parkeerterrein aan de Axelse Dam en gaat daarna naar Bio Base Trainingscentrum in Terneuzen. Natuur&Zo, het Portaal van Vlaanderen en de gemeente Terneuzen willen hiermee aandacht vragen voor het probleem van zwerfvuil en de plastic soep in de zeeën en oceanen die hier het gevolg van is.

De wereldbol die zo’n 1200 kilo weegt, werd rond 6.00 uur door vrijwilligers van het Portaal van Vlaanderen op het Bellamypark in Vlissingen gelicht en vervoerd naar de kade aan de Binnenhaven/Koningsweg. Daarna ging de bol aan boord van een schip van gebroeders De Bruijn. Aan het begin van de avond arriveerde hij in Terneuzen waar Arentis hem van het schip haalde en op zijn plaats zette. Medewerkers van team Stadsservice verankerden de wereldbol.

Signaal

Wethouder Frank Deij: ''Met de plaatsing van de wereldbol en bijbehorend informatiebord hopen we een sterk signaal richting onze inwoners en passanten te geven. We moeten beter voor onze wereldbol zorgen. Iedereen kan hieraan zijn of haar steentje bijdragen. Dat kost relatief weinig moeite. Gooi bijvoorbeeld geen afval in de natuur of op straat. En lever plastic afval gescheiden in bij de containers van de gemeente''.

Ook ’s avonds valt de bol op. Hij wordt fraai verlicht ter verhoging van de sfeer en sluit hiermee tevens aan op de komende feestverlichting in de Noordstraat in de laatste maanden van het jaar.

Eindbestemming in Bio Base Training Center

Net na kerst wordt de bol verplaatst naar het Bio Base Training Center, waar hij een permanente plek krijgt. De bijbehorende reizende tentoonstelling ‘Fishing For Litter’ is daar vanaf half januari tot eind maart 2015 ook te zien. De tentoonstelling biedt een indringende blik op de bedreiging die plastic vormt voor de schoonheid van de zee en op de noodzaak om daadwerkelijk in actie te komen.

Maker Peter Smith

De wereldbol is gemaakt door Peter Smith van Stichting Klean. De 6.000 flesjes zijn voornamelijk in en rond het IJ in Amsterdam geraapt, maar er komen ook flesjes uit België, Duitsland, Amerika, Mexico en Estland. “We maken van onze aardbol een groot vuilnisvat en dat moet stoppen”, aldus Peter Smith. Hij raapt al jaren zwerfafval en roept iedereen op om hetzelfde te doen. “Zwerfvuil maakt meer kapot dan je denkt. Het komt uiteindelijk in onze voedselketen terecht en dus op ons bord. Als iedereen elke dag 1 stuk plastic zwerfafval oppakt en opruimt, zal het probleem snel verdwijnen.”

admin | 29/09/2014 10:09