De Schone Schelde 2017 was een groot succes. Van enkele begeleiders hebben we een verslagje gekregen van hun ervaringen bij de opruimacties langs de Schelde. Zo vermelden zij het aantal deelnemers en de bijzondere vondsten. In totaal is er op 26 locaties aangespoeld afval geruimd.

Kaloot

28 zakken met zwerfafval zijn er op locatie Kaloot bijeengeraapt. Daarnaast ook het nodige losse materiaal, zoals wrijfhouten, palen van hout en ijzer, een bbq en heel veel betonijzer wat niet in zakken te stoppen was. Dit is bij de container gelegd.

Een leuke opkomst van 36 mensen en na afloop kwamen er nog twee gezinnen wandelen (Belgisch gezin en Ned. gezin die met vakantie waren.) Op eigen initiatief gingen zij ook afval opruimen. Zij wisten niet dat deze actie dag er was. Deze mensen zijn dus ook beloond met een duurzame tas! In totaal zijn er 44 mensen (29 volwassenen en 15 kinderen) actief geweest bij de Kaloot.

Schelphoek

Bij de Schelphoek op Schouwen-Duiveland was een grote groep vrijwilligers gekomen: 32 deelnemers onder wie 7 kinderen. We hebben vooral klein afval, touw en plastic gevonden. In het totaal 34 afvalzakken. Helaas was toen nog niet de hele Schelphoek afvalvrij. Er lag ontzettend veel....Toch fijn om dan met zo'n grote groep aan de slag te gaan en elkaar te ontmoeten.

Verdronken Land Zuid-Beveland/Rattekaai

Aantal volwassenen: 9, aantal kinderen: 2, aantal afvalzakken: 10

Petflesjes, plastic van markeringen mosselpercelen, (wens)balonnen, pallets, reflectiepaaltje, gifslangen landbouwvoertuigen (2x in de oude getijdehaven Rattekaai waarvan er 1 nog in de grond zit) etc.

Aangetroffen afval (afkomst): Het afval ter plekke spoelt over het algemeen aan en wordt vooral bij een hoog tij en een harde (noord)westenwind naar de kant gestuwd. Bij de parkeerplaats haven Rattekaai wordt ook zwerfafval achtergelaten (waaronder kapotte bierflesjes, petflesjes, bierdoppen, wietzakjes etc.)

Soortgelijke acties: Gedurende het jaar lopen enkele bewoners van de Middenhof (straat grenzend aan toegang natuurgebied) regelmatig een schoonmaakronde. Zij zijn de oren en ogen van het gebied en staan in contact met Natuurmonumenten (community).

Er spoelt veel afval aan van vissersboten (losgeslagen markeringen van mosselpercelen). Om de mosselpercelen te markeren worden vaak plastic zakken of plastic deksels van emmers gebruikt. Dit zou anno 2017 op een milieuvriendelijkere manier kunnen.

Gemeente Reimerswaal

Aantal volwassenen: 21, aantal kinderen: 14, aantal zakken: 12 kuub

Opvallende vondsten: vooral heel veel zware scheepstouwen al dan niet met een houten blok er aan vast. Ook opvallend veel veiligheidshelmen. Verder veel golfballen (aan andere kant van de dijk ligt het golfcentrum), plastic snoeppapiertjes, flacons, jerrycans. En een heleboel groene pluggen o.i.d. En, helaas, toch ook nog enorm veel kleine plastic balletjes.

Schelphoek in Poortvliet (op Tholen)

Aantal volwassenen: 18, aantal kinderen: 6, aantal zakken: 12

Bijzondere vondsten: staak met drijflichaam van de visserij en skelet van schaap

Hoofdplaat

Aantal deelnemers: 30 personen (23 volwassenen en 7 kinderen).

In totaal zo'n 24 zakken zwerfafval: een deel zit in de 'Verlos de Zee' bak, andere staan geclusterd (dicht) langs de zeedijk zowel buitendijks als binnendijks. Wethouder Peter Ploegaert van de Gemeente Sluis deed de opening bij de nieuwe 'Verlos de Zee'bak en deed vervolgens tot het einde mee met de schoonmaakactie. Dat gold voor iedereen: deelname van begin tot eind. Er waren geen heel opvallende vondsten, wel ongelofelijk veel blauw nylon visdraad en blauwe netten. Is dat een nieuwe trend onder (sport)vissers?

Na afloop ging iedereen met een goed gevoel en een gevulde buik (heerlijke soep en dito broodjes in het dorpshuis in Hoofdplaat) naar huis. Veelgehoord afscheid: 'volgend jaar weer!'. En diverse deelnemers deden een oproep om dit vaker in het jaar te doen. Er was ook een suggestie om stukken kustlijn te adopteren met de bijkomende vraag: 'kunnen en mogen we dit dan zichtbaar uit naam van Schoon Zeeland doen?'. Verder vroeg vrijwel iedereen zich af: 'dit soort acties zijn nodig, maar hoe kunnen we met z'n allen er beter voor zorgen dat al deze rommel niet in zee komt...?'

Stavenisse – Alie Polderman

De schoneschelde tocht ligt alweer achter ons.Wij, Alie Polderman,van natuurouders tholen, de juf en nog 2 moeders, hebben met 22 kinderen van groep 5 van de Rehobothschool te Stavenisse, langs de dijk in Stavenisse ,de dijk rond gestruind. We zijn begonnen bij de school,richting  de molen, en daar de dijk op, richting de eerste nol. Zo lopend naar de tweede nol en een eindje verder bij de piloot (daar staat ook een radar) zijn we er weer afgegaan en zo weer terug naar school.

Het was prachtig weer. We hadden niet zo heel veel afval gevonden, in totaal 11 zakken,maar niet vol. We zeiden tegen de kinderen: Het is wel jammer voor jullie maar anderzijds betekent het dat de Stavenissenaren schoon op hun dijken zijn! Op school terug mocht ik de leerlingen namens Schone Schelde bedanken en de kinderen een loeppotje aanbieden en de volwassenen een tas. We hopen dat we de kinderen er bewust van gemaakt hebben dat ze hun eigen afval in de bak gooien of mee naar huis nemen, ook als ze aan de dijk gaan zwemmen (want dan zie je soms ook veel troep liggen!)

Baarland

Aantal volwassenen: 8, aantal kinderen: 4, aantal zakken: 37

Opvallende vondsten: kussen in de vorm van hartje met "ik hou van jou"

Westbeer Terneuzen

Bij de Westbeer in Terneuzen deden 15 mensen (5 kinderen, 10 volwassenen) mee.

9 vuilniszakken, veel hout en een snoeischaar. Een tractorband die voor de helft vastzat in het zand hebben we niet kunnen afvoeren. Alle deelnemers waren blij met de tas.