ACTUEEL

Een lesje afval scheiden

De leerlingen van groep 1 en 2 van Christelijke Basisschool De Bornput uit Oostdijk zijn dinsdag 6 juli op bezoek geweest bij Sinke Recycling in Kruiningen. Na een lesje afval scheiden werd er een rondleiding gegeven over het terrein in Kruiningen. Daar werd van dichtbij gezien hoe het afval wordt aangevoerd, gestort en gesorteerd. “Er ging een (recycling)wereld voor ze open”.

Foto van Sinke Recyling

lees verder »

Schoon Zeeland | 12/07/2021 12:29

Gezocht: enthousiaste campagneteamleden!

Voor ons Campagneteam Schoon Zeeland zoeken wij ook deze zomer weer enthousiaste mensen (periode 26 juli tot en met 3 september). Je gaat met name op pad op de Zeeuws-Vlaamse stranden en daar informeer je -geheel coronaproof- jong en oud over het belang van schone stranden. Hierbij deel je papieren afvalzakjes uit, strandasbakjes en bedankkaartjes. Dus ben jij die schone strandliefhebber die sportief en creatief is, met een actieve houding die makkelijk op mensen afstapt en ben je minimaal 18 jaar (rijbewijs is een pré)? Wacht dan niet langer en stuur een mailtje naar natuurenzo@terneuzen.nl!

lees verder »

Schoon Zeeland | 03/05/2021 13:51

Opruimen in Yerseke!

Kom jij op woensdag 28 april ook zwerfafval opruimen + pannenkoeken eten in Yerseke? Jeugd- en jongerenwerk Reimerswaal organiseert deze activiteit voor kinderen in de gemeente. Grijpers en handschoenen zijn al opgehaald dus je kan gelijk aan de slag voor een schoon Yerseke! Meer info en aanmelden via www.inreimerswaal.nl!

lees verder »

Schoon Zeeland | 26/04/2021 14:08

Zeeuwse NME-centra binden strijd aan tegen zwerfkapjes

Rondslingerende mondkapjes zijn veel mensen een doorn in het oog. Overal in het straatbeeld duiken ze op. De vijf Zeeuwse centra voor natuur- en milieueducatie (NME Zeeland) binden de strijd aan tegen het zwerfvuil. Ze stellen grijpers beschikbaar voor inwoners die de zwerfkapjes en ander zwerfafval beu zijn.

NME Zeeland is samen met de 13 gemeenten al enkele jaren betrokken bij de campagne Schoon Zeeland. Die campagne is bedoeld om inwoners en toeristen bewust te maken van de waarde van een schone provincie, zonder zwerfafval. Dat doen de NME-centra met opruimacties, zoals deelname aan Schone Schelde, met gastlessen en workshops voor basisscholen en kinderopvang in Zeeland en met het beschikbaar stellen van opruimmaterialen. In de zomer zijn op de Zeeuwse stranden teams van Schone jongens en meiden actief die badgasten er op wijzen hun afval mee naar huis te nemen of in de afvalbakken te gooien.

lees verder »

Schoon Zeeland | 02/03/2021 12:56

Zeeland helemaal groen

Hoe heerlijk is het om een mooie wandeling te maken. Helaas kom je vaker dan je wilt ook zwerfvuil tegen. Plastic bekertjes, flessen, blikjes…

Weet je dat een plastic fles of zakje na 5-10 jaar niet zomaar verdwijnt maar dan nog slechts langzaam aan het afbrokkelen is? En een plastic sixpack houder zelfs na 100 jaar…?  Het plastic valt bij dat afbrokkelen in kleine stukjes uit elkaar en komt via de dieren die het opeten in hun maag terecht en daardoor ook in ons eten.

lees verder »

Nancy Herwegh | 26/11/2019 12:45

Uitpluisactie Noordzeekust en Oosterschelde

Wie regelmatig langs de kust loopt herkent ze, blauwe plastic draadjes; “VisPluis”. Volgens de nationale tellingen van Stichting De Noordzee maar liefst 1 draadje of bosje per meter strand, het is daarmee één van de meest voorkomende soorten afval dat aanspoelt langs de Nederlandse kust. De plastic draadjes zijn afkomstig van visnetten en worden gebruikt  om deze te beschermen tegen de bodem. De plastic draadjes slijten echter snel af, jaarlijks komt hierdoor alleen al in Nederland en België minimaal 65.000 kilo plastic in zee! Als je al deze draadjes aan elkaar knoopt heb je een draad van 260.000 kilometer die 6 x rond de aarde kan. Een plastic-probleem dat opgelost kan en moet worden. Niet eenvoudig maar er zijn vast betere alternatieven denkbaar!

Kunstwerk Centree

De culturele stichting Centree uit Zierikzee wil het VisPluis onder de aandacht brengen door van deze aangespoelde draadjes een kunstwerk te laten maken door kunstenaar Kianoosh Gerami. Stichting Centree heeft jarenlang een netwerk opgebouwd van inwoners en partners en legt culturele verbindingen rondom het “Cultuurplein” in Zierikzee. Hierbij vervult zij ook een maatschappelijke rol. Centree wil Pluis onder de aandacht brengen omdat het onderwerp nog niet zo bekend is maar wel een grote impact heeft op onze waterrijke provincie en op onze leefomgeving in het algemeen.

lees verder »

Nancy Herwegh | 14/11/2019 13:29

Yes! Weer 8 scholen gaan aan de slag met afval!

Na het succes van de pilot (voorjaar 2019), starten er nu weer 8 scholen met het scheiden van afval.

Programma Aan de slag met Afval

Het programma richt zich op het scheiden van afval en het voorkomen van zwerfafval op en rondom de school. Het doel is dat de kinderen bewuster worden van het afvalprobleem.

lees verder »

Nancy Herwegh | 12/11/2019 13:10

Die ballon gaat niet op!


Ballonnen oplaten is feestelijk. De gevolgen zijn minder feestelijk. Een ballon die wordt opgelaten, valt ook weer een keer neer en is dan verworpen tot zwerfafval. Daarom kiezen de gemeenten Hulst, Terneuzen en Sluis voor een ontmoedigingsbeleid voor het oplaten van ballonnen.
 

Plasticsoep = troep!

Zwerfafval heeft meerdere negatieve effecten. Zo heeft zwerfafval gevolgen voor dieren. Resten van ballonnen in de natuur zijn gevaarlijk, dieren raken verstrikt in de sierlinten en afsluiters. Dieren zien ballonresten voor voedsel aan. Na het opeten verstopt de maag en de darm waardoor ze sterven van de honger. Zwerfafval leidt verder tot toename van de plasticsoep en is een grote bron van ergernis onder de bevolking. Het beschadigt het aanzicht en de leefbaarheid van steden,dorpen, de stranden en het platteland.
 
 

Feestelijk Alternatief

Ballonnen zijn feestelijk zolang ze niet de lucht in gaan. Gelukkig hangt het slagen van een evenement niet af van het oplaten van ballonnen. De uitdaging is om alternatieven te verzinnen die net zo feestelijk zijn, zonder schade aan de natuur te veroorzaken. Denk hierbij aan:
  • Zwaaien met figuurlinten
  • Lampionnenoptocht
  • Vliegers oplaten
  • Show met drones
  • Lasershow
  • Planten van bomen en struiken.
 
Biologisch afbreekbare ballonnen zijn GEEN milieuvriendelijk alternatief. Het duur jaren voor deze ballonnen zijn afgebroken. Al die tijd kunnen dieren de ballonnen aanzien voor voedsel en in de linten kunnen dieren verstrikken.
Kijk voor meer informatie op de website van: Die ballon gaat niet op.

lees verder »

Nancy Herwegh | 10/10/2019 14:24

E-waste Race Zeeuws-Vlaanderen

Van 16 september t/m 11 oktober vindt de E-waste Race in Zeeuws-Vlaanderen plaats.

De E-waste Race is een wedstrijd tussen scholen om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen uit de buurt op te halen. Tijdens een E-waste Race kunnen buurtbewoners hun rondslingerende elektronisch afval aanmelden op de website van de E-waste Race. Scholieren en buurtbewoners maken dan een afspraak om het afval thuis op te laten halen. De school scoort hier punten mee die op deze site worden bijgehouden. Na vier weken wordt de winnaar bekend die een toffe schoolreis wint. Zo maakt de E-waste race het inzamelen van elektronisch afval leuk, leerzaam en gemakkelijk!

Deze scholen doen mee in Zeeuws-Vlaanderen:

lees verder »

Nancy Herwegh | 16/09/2019 20:35

Begin in de buurt!

Maar liefst 34 dorpshuizen/wijkcentra in Zeeuws-Vlaanderen krijgen een materialenset om zwerfafval op te ruimen!

Een schonere wereld begint bij...jou! En bij jou in de buurt. Want als iedereen een klein stukje schoonhoudt, bereiken we samen een groot resultaat. Zwerfafval is een van de grootste ergernissen onder bewoners. Daarom helpen wij in heel Zeeland met faciliteren van o.a. (schoonmaak)materiaal bij de verschillende opruimacties tegen zwerfvuil. Om deze burgerinitiatieven te stimuleren en het zwerfafval in de kernen te verminderen hebben wij in samenwerking met de Gemeente Hulst, Terneuzen en Sluis voor alle geïnteresseerde dorps-, kern- en stadsraden in de gemeente een materialenset 'zwerfafval' gemaakt. De set bestaat uit een stevige zak met daarin 8 afvalgrijpers, 8 hesjes en vuilniszakken. Bewoners (zowel volwassenen als kinderen) kunnen de set lenen bij het dorpshuis/wijkcentra in de buurt om zo de eigen omgeving schoon te houden. 

lees verder »

Nancy Herwegh | 13/08/2019 15:49

Noord-Beveland ruimt op!

Schoolkinderen, leden van de dorpsraden, dorpsbewoners en jongeren van De Vliethoeve gaan gewapend met grijpers en vuilniszakken de straat op om het probleem van zwerfafval aan te pakken. Hoe meer mensen ermee doen hoe schoner Noord-Beveland wordt. Want opruimen kan altijd en overal! Dit jaar ruimen we niet één dag maar een hele week op. Het is helemaal niet moeilijk! Het enige wat je hoeft te doen is een verdwaald blikje, papiertje of plastic dingetje van de straat of het grasveld oprapen en in de vuilnisbak gooien.

Op maandagmorgen 24 juni beginnen de leerlingen van De Kamperschouw gevolgd door De Zuidvliet in Kortgene en de Vliete in Wissenkerke op 26 juni. Op 27 juni gaan de jongeren van de Vliethoeve de straat op en het Stelleplankier in Colijnsplaat sluit de opruimweek op vrijdag 28 juni.

lees verder »

Astrid Meijer | 05/06/2019 09:16

Gezocht! Schone jongens en meiden

Voor ons campagneteam zijn wij deze zomer op zoek naar enthousiaste jongens en meiden.
Samen met andere "schone jongens en meiden" informeer je jong en oud in Zeeuws-Vlaanderen over het belang van schone stranden, winkelcentra, sportvelden en evenementen.
Naast informeren deel je op bijvoorbeeld stranden strandasbakjes en papieren afvalzakjes uit en organiseer je kinderactiviteiten die te maken hebben met afval.
Dus ben jij actief, sportief, creatief en minimaal 18 jaar (rijbewijs is een pré)? Wacht dan niet langer en solliciteer! 

Wie bieden jou een zonnige werkplek in de buitenlucht en een leuk salaris.
Meer info: natuurenzo@terneuzen.nl

lees verder »

Nancy Herwegh | 09/04/2019 15:56

13 april opruimactie Hansweert

Wie helpt ermee? Zaterdagochtend 13 april is er een opruimactie in Hansweert. De monding van het kanaal (hotspot nr. 56) wordt ontdaan van plastic en ander zwerfvuil. Aanmelden kan bij Marjolein Sinke: www.mso@kpnmail.nl.
De groep verzamelt om 9.30 uur bij het kantoor van de KNRM/politie aan de oostzijde van de sluis.

Afbeelding kan het volgende bevatten: schoenen, oceaan, buiten, water en natuur

lees verder »

Nancy Herwegh | 09/04/2019 15:50

Weer samen aan de slag voor een Schone Schelde!

Zeeuwen en Vlamingen komen op 9 maart 2019 weer in actie voor een Schone Schelde. Net als voorgaande jaren maken deze dag vrijwilligers uit de provincie Zeeland en uit Antwerpen de oevers van de Schelde schoon. Schone Schelde maakt onderdeel uit van een groter verband: Schone Rivieren. Rijkswaterstaat, Schoon Zeeland, Zee & Delta, Zeeuwse gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties bundelen wederom de krachten en houden op 9 maart a.s. opruimacties op verschillende locaties. 

lees verder »

Michelle Witte | 21/02/2019 09:32

Onderteking samenwerkingsconvenant Schone Schelde

Samen werken aan een Schone Schelde

Vandaag, dinsdag 19 februari 2019, ondertekenden 28 partijen het samenwerkingsconvenant Schone Schelde. Hiermee onderkennen de betrokken organisaties dat zwerfvuil een probleem is en geven zij aan samen te willen werken om het probleem in en rond de Schelde aan te pakken.

lees verder »

Michelle Witte | 19/02/2019 10:14

Een plastic vrij strand bij Coudorpe

Het regioteam Zeeland van het Wereld Natuur Fonds organiseert op zaterdag 16 maart een opruimactie op het strand en de dijk bij Coudorpe, naast het natuurgebied "Inlaag 2005" tussen Borssele en Ellewoutsdijk.
Op deze plek is momenteel veel (plastic) afval aangespoeld. We starten om 9.00u en verzamelen bovenaan de dijk met koffie of thee. Neem s.v.p. zelfs een herbruikbare mok mee zodat we geen extra afval creëren! Voor vuilniszakken, grijpers en hesjes wordt gezorgd.

We verwachten rond 11.30 uur klaar te zijn.

lees verder »

Admin | 15/02/2019 09:08

Grote opruimactie Dow

Zaterdag 13 oktober heeft Dow in samenwerking met SchoonZeeland een grootschalige opruimactie georganiseerd. Ruim 400 vrijwilliger, Dow-medewerkers met familie en vrienden hebben door heel Zeeuws-Vlaanderen (en daarbuiten) zwerfafval opgeruimd.

lees verder »

Michelle Witte | 14/10/2018 12:47

21 september Keep it Clean Day in Middelburg

21 september 2018: Keep it Clean Day! Wethouder Chris Dekker van Gemeente Middelburg gaf vandaag de aftrap voor Keep it Clean Day.

Vooraf aan de opruimactie kregen de kinderen van basisschool de Wilgenhof een gastles van SchoonZeeland. Binnen een half uur verzamelden ze zes volle vuilniszakken zwerfafval in de directe omgeving van hun school. De Keep it Clean Day was in Middelburg in ieder geval geslaagd! Dankjewel allemaal. Dankzij jullie is Zeeland weer een stukje schoner.

lees verder »

Michelle Witte | 22/09/2018 11:28

Jaarlijkse opruimactie Noord-Beveland weer geslaagd!

Op 7 september gaf wethouder Schenkelaars van gemeente Noord-Beveland het startsein voor de jaarlijkse zwerfvuilactie. Deze actie wordt georganiseerd door de dorpsraden en scholen. 

lees verder »

Michelle Witte | 08/09/2018 11:22

Campagneteam Schouwen deelt mooie boodschap

Het campagneteam van #SchoonZeeland heeft weer een mooi seizoen achter de rug. De hele zomer waren zij op de stranden van Schouwen te vinden met maar één boodschap; het belang van een schoon strand. Van deze boodschap maakte ze een mooie video.

Klik hier om het filmpje te bekijken. 

lees verder »

Michelle Witte | 05/09/2018 11:06

Tom en Marieke kinderambassadeurs van Schoon Zeeland

Luieren in de vakantie? Tom en Marieke in ieder geval niet! Onderweg naar school van Zaamslag-Veer (gemeente Terneuzen) naar Zaamslag, stoorden zij zich zo aan het zwerfafval in de bermen dat ze spontaan zijn gaan opruimen.

Verbaasd waren ze wel over hetgeen wat ze allemaal vonden. Handschoenen, een nummerbord en wieldop waren wel de meest bijzondere vondsten.
Na een kilometer werd het warm en begonnen de voeten pijn te doen. De terugweg bewaren ze dan ook voor de volgende keer.
Twee vuilniszakken vol op zo’n korte afstand, ongelooflijk!

lees verder »

Michelle Witte | 31/07/2018 10:56

Schone jongens en meiden actief

De Schone jongens en meiden zijn weer op pad op de Zeeuwse stranden. Het team in Zeeuws-Vlaanderen. Ze spreken badgasten en recreanten aan op het belang van schone stranden en delen afvalzakjes en peukenbakjes uit. De jongens en meiden zijn de hele zomervakantie te vinden op het strand of, bij slecht weer, in dorpen en steden of bij evenementen in West-Zeeuws-Vlaanderen.

lees verder »

Admin | 18/07/2018 08:48

Jaarverslag Schoon Zeeland

Het jaarverslag van Schoon Zeeland over het jaar 2017 is beschikbaar.

Jaarverslag Schoon Zeeland 2017

lees verder »

Admin | 22/04/2018 09:29

Studenten organiseren WasteFeest op Earth Day

Op zondagmiddag 22 april, tijdens Earth Day, organiseren studenten van MBO Scalda en HZ University of Applied Sciences een ‘WasteFeest’. Met deze feestelijke jutsessie op het Nollestrand van Vlissingen vragen zij aandacht voor de plasticsoup in onze oceanen, de enorme hoeveelheid afval die wij produceren en die de draagkracht van onze aarde te boven gaat.

Earth Day

Tijdens Earth Day staan we stil bij onze aardbol en het unieke leven daarop. Op een positieve manier wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de milieuproblematiek en klimaatverandering. Het doel van deze dag is om een duurzame samenleving te stimuleren. Zo ook in Vlissingen zeggen de studenten: ”Wij willen met zoveel mogelijk mensen én gezelligheid laten zien hoeveel positieve impact we kunnen maken”. Alle deelnemers ontvangen van de studenten een speciale tas van gerecycled PET-materiaal om afval te jutten. Het ‘WasteFeest’ vindt plaats van 13.00 tot 15.00 uur op het Nollestrand in Vlissingen (13.00 uur vertrek vanaf Panta Rhei).
Grondstoffen jutten Naast de gezamenlijke jutactie op 22 april willen de studenten laten zien hoe we gejutte grondstoffen in nieuwe producten kunnen omzetten. Het doel; van afval naar grondstof. Met een eigen experiment laten ze zien hoe we de transitie naar een circulaire manier van produceren mogelijk kunnen maken. Het gaat hen daarbij om bewustwording, inspiratie en gedragsverandering.

lees verder »

Admin | 16/04/2018 09:59

Ballonnen te mooi voor zwerfafval

Ballonnen oplaten is feestelijk. De gevolgen zijn minder feestelijk. Een ballon die wordt opgelaten valt ook weer een keer neer en is dan verworden tot zwerfafval. Op 3 maart 2018 is er weer een grote opruimactie Schone Schelde. Op vele tientallen locaties langs de Westerschelde en Oosterschelde is zwerfafval opgeruimd door honderden vrijwilligers. Dat deden zij graag, maar minstens zo belangrijk is het om de bronnen aan te pakken. Eén zo’n bron is het oplaten van feestballonnen.

Zwerfafval heeft meerdere negatieve effecten. Zo heeft zwerfafval gevolgen voor dieren: Resten van ballonnen in de natuur zijn gevaarlijk, dieren raken verstrikt in de sierlinten en afsluiters. Dieren zien ballonresten voor voedsel aan. Na het opeten verstopt de maag en de darm waardoor ze sterven van de honger. Zwerfafval leidt verder tot toename van de plastic soep en is een grote bron van
ergernis onder de bevolking. Het beschadigt het aanzicht en de leefbaarheid van steden, dorpen, de stranden en het platteland.
Bij de opruimacties van Schone Schelde treffen we honderden lintjes, ballonresten en meerdere, door ballonnen getroffen dieren aan op de verschillende locaties. Dat kan nooit de bedoeling zijn geweest van de feestelijke festiviteiten op Koningsdag of andere evenementen. Biologisch afbreekbare ballonnen, ook al zijn deze van natuurlijke oorsprong, breken niet snel genoeg af om schade in het maag- en darmsysteem van dieren te voorkomen en zijn hier dus géén oplossing.

lees verder »

Admin | 03/04/2018 12:03

Tentoonstelling afvalautootjes in Vlissingen

Begin februari 2018 hebben de kinderen van groep 7/8 van basisschool Het Springtij in Vlissingen gastlessen gehad over zwerfafval, plastic Soep en recyclen. Deze gastlessen zijn een onderdeel van Schoon Zeeland, een campagne voor een mooie, schone province. Een aantal van deze autootjes wordt nu tentoongesteld in de draaideur van het stadhuis in Vlissingen. Dit past bij de huidige tentoonstelling  van op het strand verzameld afval door de jutters van Doe mee, Verlos de zee,  om aandacht te vragen voor het probleem van zwerfafval en de gevolgen hiervan.


lees verder »

NME Walcheren | 20/02/2018 16:35

HZ-studenten aan de slag met communicatieopdracht

Net als vorig jaar gaan studenten van de Hogeschool Zeeland weer van start met het uitvoeren van een opdracht voor de gemeente Schouwen-Duiveland en Schoon Zeeland in het kader van zwerfafval. Dit jaar gaan de eerstejaars communicatie studenten aan de slag met het ontwerpen van een printbaar communicatiemiddel. Het doel is gedragsbeinvloeding en verantwoordelijkheidgevoel te bereiken voor een schonere leefomgeving bij verschillende doelgroepen. Dit zijn leerlingen van de middelbare school en het algemeen publiek, inwoners en gasten van Schouwen-Duiveland. Ook dit jaar zal een vakjury de ontwerpen beoordelen en zal het beste ontwerp gebruikt worden in de campagne tegen zwerfafval.

Vorig jaar ontwierpen tweedejaars studenten van de opleiding Engineering een pratende prullenbak. De pratende prullenbak beloont de gever na inworp met muziek, een geluid of een verhaal. Deze beloning stimuleerde om afval in de prullenbak te werpen.

lees verder »

Terry Bom | 25/09/2017 13:42

Opruimactie Kaloot

Langs de Westerschelde ligt veel zwerfafval. De afgelopen jaren heeft een groot aantal enthousiaste vrijwilligers Duurzaam Borsele geholpen om samen veel zwerfafval van de oevers te verwijderen. Zaterdag 7 oktober 2017 start opnieuw een actie om zwerfafval op te ruimen op de stranden bij Baarland en Borssele (Kaloot). De actie start om 9.30 uur en duurt zo'n twee tot drie uur. Helpt u ook (weer) mee? Meld u dan voor 29 september 2017 aan via duurzaamheid@borsele.nl. Heeft u een voorkeur voor Baarland of de Kaloot? Geeft u dit dan in uw mail aan. In de week voor de opruimactie ontvangt u meer informatie.

Opruimacties Bevelanden

Op verschillende plekke op de Bevelanden zijn afgelopen weken grote opruimacties georganiseerd. Bewoners van Noord-Beveland zijn op 8 september in beweging gekomen en enthousiast begonnen met opruimen van zwerfafval. Op  basisschool “De Vliete” heeft een gastdocent van Schoon Zeeland een les over zwerfafval gegeven. Helaas is een en ander wel in het water gevallen want het ging plotseling stortregenen. Volgend jaar een nieuwe kans.

lees verder »

Astrid Meijer | 25/09/2017 12:58

Mooie resultaten op Grevelingendam

De afgelopen maanden werd er veel aandacht besteed aan het zwerfafvalprobleem op de Grevelingendam door onder andere de Waste Bag Challenge, Doe Mee Verlos de Zee en Schoon Zeeland.  Regelmatig kwamen er verontrustende berichten op Facebook dat de Grevelingendam zo vaak vol ligt met zwerfafval. De gezamenlijke opruimacties resulteerden elke keer in grote hoeveelheden gevonden afval. Een knelpunt waar iets aan gedaan moest worden. Gelukkig vonden de gemeente Schouwen-Duiveland en Rijkswaterstaat dat ook. Er zijn nieuwe afvalbakken geplaatst en er is gezorgd voor een informatie-voorziening. Daarnaast zal er vaker worden opgeruimd. Een mooi voorbeeld waarbij meerdere partijen zich hard maken voor een schonere leefomgeving.

Filmpje opruimactie Grevelingendam, 16 september 2017

lees verder »

Terry Bom | 25/09/2017 12:31

Inschrijven voor gastlessen over zwerfafval

Basisscholen en Buitenschoolse Opvangcentra in Zeeland kunnen weer aan de slag met het thema zwerfafval en plastic soep. De NME-centra bieden een compleet lesprogramma aan rondom zwerfafval. Voor de bso's is er een serie van 5 leuke workshops waarin elke keer een andere afvalsoort centraal staat. Alle gastlessen en workshops zijn gratis voor de deelnemende scholen en bso's.

Zeeuws-Vlaaanderen

Alle basisscholen en kinderdagverblijven worden aan het begin van dit nieuwe schooljaar herinnerd aan de gastlessen waar ze zonder kosten gebruik van kunnen maken. De gastlessen voor groep 5 en 6 worden dit najaar ontwikkeld zodat er een doorlopende leerlijn ontstaat. Aanvragen kan via natuurenzo@terneuzen.nl.

lees verder »

Admin | 25/09/2017 12:18

Positieve reacties op Schone jongens en meiden

Ook afgelopen zomer waren de ‘Schone jongens en meiden’ op de Zeeuwse stranden en in de dorpskernen. Dat leidde tot veel positieve reacties. Nieuw was dat ze ook kinderactiviteiten verzorgden. De schone jongens en meiden gingen bijvoorbeeld samen met de kinderen schat zoeken en samen ontdekken dat er veel verschillende soorten afval te vinden zijn op het strand. Van onschuldige zeewierresten tot allerlei soorten plastic die daar niet thuis horen. De kinderen (en hun ouders en verzorgers) waren erg enthousiast en hielden er altijd een leuke verrassing aan over. In West-Zeeuws-Vlaanderen waren de teams vijf weken actief.  Bij wijze van pilot waren er ook vier dagen op de Vlissingse stranden en enkele middagen op het strandje van Yerseke. Ook hier werd enthousiast gereageerd door de badgasten. Een medewerker van het strandschoonmaakteam in West-Zeeuws-Vlaanderen zei het volgende: ‘Doordat de badgasten er voortdurend op gewezen worden dat we het strand met z’n allen schoon moeten houden, ligt er véél minder zwerfvuil op de stranden dan pak ‘m beet tien jaar geleden…’

Succesvolle zomer voor strandteam Schouwen

Ook het strandteam van Schouwen-Duiveland heeft weer veel mooie dagen gelopen op de stranden. Het enthousiaste team had veel in huis om bezoekers aan te spreken op het belang van een schoon strand. Niet alleen door middel van een positieve benadering naar de mensen toe maar dit jaar werden er ook meer kinderactiviteiten gedaan. De zeelessen van Natuuravontuur trokken veel bekijks met een mooie vangst uit de Noordzee. Een aantal paviljoens hadden een actieve betrokkenheid dit jaar, kinderen die een vol afvalzakje inleverde kregen als bedankje een ijsje. Bij elkaar veel resultaten behaald door de campagne Schoon Zeeland!

lees verder »

André de Hamer en Terry Bom | 25/09/2017 11:36

Oostkapelle schoonste strand

Het strand van Oostkapelle is voor de tweede keer op rij gekozen tot schoonste strand van Nederland. Ook de andere Zeeuwse stranden scoorden hoog. Sinds het begin van de verkiezing in 2003 is het slechts twee keer voorgekomen dat een strand buiten Zeeland bovenaan stond. Toen de campagnecoördinator van Nederland Schoon gevraagd werd naar het waarom van de opvallend hoge score van de Zeeuwse stranden, gaf hij de volgende verklaring: ‘De Zeeuwen zijn trots op hun stranden’. En dat zijn we!

Lees verder

lees verder »

Admin | 08/09/2017 12:14

Opruimacties in dorpen en steden

Er wordt volop afval geruimd in de dorpen en steden in Zeeland. De afgelopen maanden zijn er verschillende opkuisdagen, opschoonmiddagen, schoonmaak- en opruimacties geweest. Zonder volledig te kunnen zijn, noemen we bijvoorbeeld de opruimactie in Ouwerkerk. Die gebeurde op initiatief van de dorpsraad. Een paar opruimacties van het eerste kwartaal.

Opruimactie Ouwerkerk

Op zaterdag 28 januari ruimden zo’n 20 bewoners van Ouwerkerk het zwerfafval in het dorp op. De oproep  kwam vanuit de dorpsraad van Ouwerkerk en met succes. Negen volle vuilniszakken, een tuinstoel en een brandblusser waren het resultaat van de opruimactie. Na afloop kregen alle deelnemers een kopje erwtensoep of tomatensoep en voor de kleintjes waren er pannenkoeken.
De dorpsraad van Ouwerkerk heeft aangegeven vaker opruimacties te willen houden!

lees verder »

Admin | 11/04/2017 11:36

Schone Schelde leeft!

Veel touw, plastic, een wasrek, een skelet van een schaap, een autobumper, een snoeischaar, autobanden en zelfs een kussen met “ik hou van jou” erop.  Deze en vele andere opvallende voorwerpen zaten tussen de vangsten van de opruimactie Schone Schelde ’17. Meer dan 500 vrijwilligers, deden mee aan de opruimactie op zaterdagochtend 11 maart 2017 op verschillende locaties langs de Wester- en Oosterschelde.

Wie deden er mee?  O.m. inwoners en medewerkers van gemeenten: Vlissingen, Borsele, Kapelle, Reimerswaal, Hulst, Terneuzen, Sluis, Tholen en Schouwen-Duiveland en de organisaties: A Rocha, Natuur&Zo, MEC De Bevelanden, NME-centrum Schouwen-Duiveland, NME Tholen, Strandbrasserie De Landing, Brasserie Westbeer,  DOW, EPZ, Natuurmonumenten, stichting Het Zeeuwse landschap, Havenbedrijf Antwerpen, Nationaal Park Oosterschelde, Rijkswaterstaat en Waterschap Scheldestromen, Zeeland Seaports en dorpsraden.

lees verder »

Brenda Jasperse | 10/04/2017 11:42

Ruim 450 deelnemers Schone Schelde

Foto's

 

lees verder »

Admin | 29/03/2017 14:13

Gratis stranduitje met expeditie Juttersgeluk

Wist je dat er op het strand niet alleen schelpen aanspoelen, maar ook vaak plastic en touw? Dat laatste hoort niet thuis in de natuur. In april gaat de expeditie Juttersgeluk daarom afval rapen op alle Noordzeestranden en jij kan daarbij helpen! Op 1, 3 of 5 april zijn we bij jou in de buurt op de Zeeuwse eilanden. Expeditie Juttersgeluk is een gratis, zinvol juttersuitje op het strand voor mensen die (tijdelijk) minder goed meekomen in de maatschappij. Bijvoorbeeld mensen met een sociale achterstand of een licht verstandelijke, psychische en/of lichamelijke beperking. Samen het strand schoonmaken is niet alleen gezellig, maar het is ook een laagdrempelige manier om aan een goed doel bij te dragen. Dat geeft eigenwaarde en zelfvertrouwen.


 Programma

Elke etappe verloopt volgens een vast programma: de deelnemers worden ontvangen met koffie en taart in een strandpaviljoen en worden welkom geheten door de wethouder. Juttersgeluk legt uit hoe je afval op het strand herkent en hoe je het veilig opraapt. Daarna start de etappe: een ware ontdekkingstocht. Er wordt stilgestaan bij de mooie en minder mooie dingen op het strand. Het afval wordt door de jutters meegenomen, zodat er een schoon strand achterblijft.

lees verder »

Admin | 15/03/2017 10:57

Samen werken aan een Schone Schelde

Zeeuwen komen op 11 maart weer in actie voor een Schone Schelde. Net als voorgaande jaren maken deze dag vrijwilligers uit heel de provincie de oevers van de Schelde schoon. Schone Schelde maakt onderdeel uit van een groter verband: Schone Rivieren. Rijkswaterstaat, Schoon Zeeland, Zee & Delta, Zeeuwse gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties bundelen wederom de krachten en houden op 11 maart opruimacties op verschillende locaties. 

Schoon Zeeland, Rijkswaterstaat en Zee & Delta, als onderdeel van ’Schone rivieren’. Ook langs de Waal, de Maas en de IJssel maken vrijwilligers de oevers schoon. Deelnemende organisaties langs de Schelde zijn DOW, EPZ, PvdD, ZSP, HZL, Hogeschool Zeeland, Havenbedrijf Antwerpen, Natuurmonumenten, Nationaal Park Oosterschelde, de Zeeuwse centra voor Natuur- en Milieueducatie (NME), verschillende dorpsraden en scoutingclubs en diverse gemeenten. Doet u ook mee?

lees verder »

Pascalle Cappetti | 16/01/2017 11:30

Juttersgeluk naar Zeeland

Zaterdag 1 april start Expeditie Juttersgeluk in Breskens. De hele ochtend wordt rondom strandpaviljoen Loods 10 het strand opgeruimd.  De hele maaand april zijn er opruimacties langs de Nederlands kust  door stichting Juttersgeluk, samen met KIMO Nederladn/België, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en andere partners. Ook Schoon Zeeland en de gemeente Sluis doen natuurlijk mee. Expeditie Juttersgeluk is speciaal bedoeld voor mensen die (tijdelijk) minder goed meekomen  in de maatschappij.

Doel is gezamenlijk afval te rapen, zodat er een schoon strand achterblijft. Samen het strand  afvalvrij maken is een laagdrempelige manier om maatschappelijk actief te zijn, in het bijzonder voor mensen die gebruik maken van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, het Persoonsgebonden Budget of de Wet Langdurige Zorg.  Meedoen en een bijdrage leveren aan een duurzame leefomgeving geven meer eigenwaarde en zelfvertrouwen.

lees verder »

Admin | 16/01/2017 10:43

December-opruimactie in Zierikzee

Op zaterdag 17 december schoonden ruim 25 zwerfvuil-jutters een flink deel van Zierikzee.  In totaal werden ruim 30 volle vuilniszakken verzameld. Verschillende locaties werden goed aangepakt en dat was nodig ook. Elk jutgroepje had al binnen een klein uur een eerste vuilniszak vol. Het busstation, de omgeving van de Lidl en Pontes Pieter Zeeman / Campus Cultura, de skatebaan en parkeerplaats aan de Scheldestraat, de Laan van St. Hilaire en de perkeerplaats bij het Bolwerk en het Slingerbos bleven schoon achter.
 

The Asses zorgde voor de muziek en sfeer. Met hun dj-bakfiets voorzagen ze elk groepje van een leuk verzoekplaatje. Na afloop kregen alle deelnemers een heerlijk kopje warme chocolademelk op kinderboerderij De Punt.

lees verder »

Terry Bom | 19/12/2016 13:56

Intereacteve afvalbakken in Zierikzee

Leerlingen van de Hogeschool Zeeland hebben op 11 november in het gemeentehuis in Zierikzee hun ontwerpen gepresenteerd voor een interactieve afvalbak. De opdracht was een interactieve afvalbak te ontwerpen voor evenementen of voor op scholengemeenschap Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee.  De ontwerpen werden beoordeeld door een jury bestaande uit Hanse Staalbouw BV, Saman Groep, de Waste Bag Challenge, Pontes Pieter Zeeman, Grafisch bureau ’t Gilde, de gemeente Schouwen-Duiveland en het NME centrum Schouwen-Duiveland.

Ook het publiek kon zijn stem uitbrengen. De beste zes ontwerpen gingen door naar de tweede ronde. In die ronde werd ook de publieksprijs gekozen door klas  1E van de Pontes. Uiteindelijk bleven twee ontwerpen over. Voor het onderdeel 'evenementen' kwam afvalbak ´El Bacco´ als beste naar voren. Bij het inwerpen van afval klinkt een stem, bijvoorbeeld Marco Borsato die zingt: 'Het afval is binnen!'.

lees verder »

Terry Bom | 05/12/2016 09:09

Schone Schelde 2017

Noteer alvast in je agenda: op 11 maart 2017 is het weer Schone Schelde met Schoon Zeeland. Met omwonenden, dorpsraden, gemeenten, Rijkswaterstaat en andere partners ruimen we deze dag de oevers van de Ooster- en Westerschelde op. Schone Schelde is niet het enige initiatief voor schone rivieren in Nederland. Steeds meer gemeenten gaan succesvol aan de slag met schone rivieren. In Zeeland is sinds twee jaar Schone Schelde actief. Verschillende partijen  zoeken binnen het project Schone Rivieren samenwerking en organiseren opruimacties. Ook is er aandacht voor educatie en onderzoek.
Sinds 2012 is de samenwerking van verschillende partijen langs de Maas in Limburg een feit. Onder de noemer Schone Maas Limburg hebben dit netwerk en de activiteiten zich flink uitgebreid met een gezonde financiële samenwerking. Goed voorbeeld doet volgen. Ook langs andere rivieren ontstaan vergelijkbare samenwerkingsverbanden, onder andere met IVN:

  • Waaljutters langs de Waal
  • Schone IJssel langs de IJssel (website in voorbereiding)
  • Schone Schelde langs de Schelde
  • Schone Maas langs de Maas

 

lees verder »

Admin | 06/11/2016 12:25

Snoeproute en afvalfietstocht met Pontes leerlingen

Eerste- en tweedejaars leerlingen van scholengemeenschap Pontes Pieter Zeeman uit Zierikzee gingen dinsdag 1 en donderdag 3 november aan de slag met de afval. De 213 eersteklassers deden de snoeproute, 140 tweedeklassers maakten een afvalfietstocht.

De leerlingen maakten kennis met de manier waarop deze bedrijven en winkels omgaan met hun afval. Het NME Centrum en Pontes Pieter Zeeman organiseren jaarlijks samen deze afvalfietstocht.  Dit jaar voor de achtste keer.

lees verder »

Ada Schreurs | 24/10/2016 16:13

HZ studenten ontwerpen Pratende Afvalbak

Tweedejaars studenten van de Hogeschool Zeeland met de opleiding Engineering zijn druk bezig met een productontwerp van een pratende prullenbak. De pratende prullenbak beloont de gever na inworp met muziek, een geluid of een verhaal. Deze beloning stimuleert om afval in de prullenbak te werpen.

Vrijdagmiddag 11 november zullen de ontwerpen gepresenteerd worden op het Gemeentehuis in Zierikzee. Een jury zal de presentaties op deze dag beoordelen en het winnende ontwerp bekend maken. Het project met de HZ wordt in samenwerking met de gemeente Schouwen-Duiveland uitgevoerd.

lees verder »

Terry Bom | 24/10/2016 16:09

Zwerfafval programma voor basisschoolkinderen

Op woensdag 21 september 2016 volgden leerlingen van basisschool ’t Kofschip in Zierikzee een middagprogramma met het thema Zwerfafval. Eén van de activiteiten was een Zwerfafvalbingo rondom de school. In twee teams gingen de kinderen enthousiast aan de slag om de bingokaart én de vuilniszak vol te krijgen. Ter afsluiting werd een zwerfafvalquiz gehouden met onderwerpen die tijdens de middag aan bod waren gekomen. De Zwerfafvalquiz werd nogmaals met veel succes uitgevoerd op de Burendag in Poort Ambacht (Zierikzee) op zaterdag 24 september.

lees verder »

Terry Bom | 24/10/2016 16:06

Afvalfietstocht Ostrea Goes

Ruim 100 leerlingen van de mavo van het Ostrea Lyceum in Goes hebben maandag 17 oktober in hun schoolomgeving zwerfafval verzameld. Daarna stapten de leerlingen op de fiets en bezochten ze verschillende bedrijven en organisaties. Hier kregen ze een rondleiding en informatie over de wijze waarop in deze bedrijven met het afval wordt omgegaan.

Zo werd er een bezoek gebracht aan Indaver Milieu Recycling, Synergyhealth, het Leger des Heils, de ruilwinkel, autowaspark Kuzee, de milieustraat, het Test en Trainingscentrum en Demontage Werkplaats Zeeland. De leerlingen leerden wat er o.a. met al ons oud papier gebeurt; dat veel mensen hun spullen ruilen; je voor bruikbare tweedehands kleding terecht kan bij het Leger Des Heils en nog veel meer.
Het doel van dit project is dat de leerlingen beseffen dat afval een belangrijke grondstof is én dat we samen verantwoordelijk zijn voor een schone omgeving.

lees verder »

Astrid Meijer | 18/10/2016 11:16

Afvalbingo op het Kofschip in Zierikzee

Op woensdag 21 september volgden leerlingen van basisschool ’t Kofschip in Zierikzee een programma met het thema Zwerfafval. Eén van de activiteiten was een Zwerfafvalbingo rondom de school. In twee teams gingen de kinderen enthousiast aan de slag om de bingokaart én de vuilniszak vol te krijgen. Ter afsluiting werd een zwerfafvalquiz gehouden met onderwerpen die tijdens de middag aan bod waren gekomen. De Zwerfafvalquiz werd nogmaals met veel succes uitgevoerd op de Burendag op 24 september jl. in Poort Ambacht in Zierikzee.

lees verder »

Terry Bom | 25/09/2016 11:20

Reuzenflessen in de gemeente Terneuzen

Terneuzen heeft op verschillende plaatsen in de gemeente ‘reuzenflessen’ neergezet om het apart inzamelen van plastic te stimuleren. Het gaat om vijftien afvalbakken van 1,80 meter hoog in de vorm van een oranje petfles. De gemeente Terneuzen plaatst tien van deze flesvormige bakken bij de buitenzwembaden van de gemeente. De overige vijf staan bij de plastic wereldbol aan de Kop van de Noordstraat in Terneuzen.
De wereldbol, een kunstwerk van kunstenaar Peter Smith met een diameter van wel vijf meter, heet ‘de Wereld van Zwerfvuil’ en is gemaakt van 6.000 plastic flesjes en plastic zwerfafval dat uit het water is gevist.

lees verder »

Brenda Jasperse | 10/08/2016 11:20

Schone jongens en meiden in actie voor schone stranden

Strandcampagne Schoon Zeeland 2016 van start

Bezoekers van de stranden op Schouwen-Duiveland maakten zaterdag 9 juli kennis met de ‘Schone jongens en meiden’. Dit campagneteam van Schoon Zeeland gaat deze zomer net als vorig jaar met een jutterskar de stranden van Schouwen-Duiveland op. Het campagneteam loopt net zoals vorig jaar over de stranden om aandacht te geven aan het zwerfvuil en het schoon houden van onze stranden. Want samen houden we Zeeland mooi!

De jongeren trekken met een jutterskar van strandovergang naar strandovergang. Strandbezoekers kunnen in de kar hun afval kwijt, gescheiden naar glas, plastic, peuken en restafval. Aan rokers wordt een gratis strandasbakjes uitgedeeld en alle bezoekers krijgen een afvalzakje mee. Wie zijn of haar afval naar de jutterskar brengt, kan rekenen op een bedankje in de vorm van een (natuur)activiteitje, leuk weetje of live-muziek.

lees verder »

Ada Schreurs | 11/07/2016 09:34

Opruimactie bij De Schelphoek op Schouwen

Ondanks een druilerige regen en een matige opkomst is er weer heel veel afval van de dijk verwijderd en daar naartoe gebracht waar het hoort: in de afvalbak. Zaterdagochtend 11 juni ging een klein, maar enthousiast groepje aan de slag op de dijk tussen De Schelphoek en het eind van de Hoosjesweg. Vooral in de bocht lag een enorme berg plastic doppen, aanstekers, visdraden en kleine stukjes uit elkaar gevallen plastic. Er waren handen tekort om alles weg te halen, maar na een paar uurtjes rapen was de ‘doe mee verlos de zeekist’ tot aan de rand gevuld. De koffie met een heerlijke bolus na afloop werd aangeboden door ‘De Fritureluur’.

Alle vrijwilligers bedankt voor de hulp en de koffie. Op zaterdag 17 september staat de volgende opruimactie in De Schelphoek gepland.

lees verder »

Ada Schreurs | 27/06/2016 14:42

Breskense scholieren ruimen zwerfafval op

Bijna zeventig scholieren van OBS Breskens trokken woensdag 8 juni door het vissersdorp om de rommel op straat op te ruimen. Ondanks dat het erg schoon was in Breskens, vonden ze toch nog wel het nodige rondslingerende afval. Met hun opruimactie hielpen de leerlingen voorkomen dat het afval in zee zou belanden.

Onder aanvoering van wethouder Peter Ploegaert van de gemeente Sluis gingen de leerlingen van start. Zij werden vergezeld door gastdocenten van Schoon Zeeland. Een van hen, Dominik Hasenkamp, had de afgelopen periode een serie gastlessen verzorgd op de school over zwerfafval en plastic soep. Zodoende wisten de leerlingen al heel veel over het probleem van de oceaansoep.

lees verder »

Pascalle Cappetti | 12/06/2016 12:50

Jutbakken in de gemeente Sluis

e wandelt langs het strand en ziet veel aangespoelde rotzooi. Plastic, hout, stukken visnet. Je wilt het wel oprapen, maar wat moet je er mee? Vanaf woensdag 8 juni kun je het in de gemeente Sluis kwijt in zogenaamde jutbakken. Je vindt ze bij de vuurtoren in Breskens en de radartoren in Nieuwvliet. Onder het motto "Doe mee, verlos de zee!" nam een jutter op Goeree Overflakkee het initiatief voor deze bakken. Intussen verschijnen ze op steeds meer plaatsen langs de kust. Burgers zamelen het afval in, de gemeente zorgt voor de jutbakken en het legen ervan.
Wethouder Peter Ploegaert van de gemeente Sluis nam op woensdag 8 juni, samen met de kinderen van kindercentrum Kidz uit Oostburg, de eerste jutbak in Nieuwvliet in gebruik.

lees verder »

Brenda Jasperse | 08/06/2016 12:57

Goes Oost pakt het zwerfafval aan in de wijk

Ergert u zich ook zo aan zwerfafval in uw woonomgeving? Dan is nu de tijd om de handen uit mouwen te steken. Op vrijdagavond 17 juni is er een opruimactie op touw gezet om de buurt te ontdoen van het zwerfvuil. Iedereen mag meedoen, groot en klein! Doet u ook mee? Hoe meer mensen hoe gezelliger! Het programma is als volgt:

  • 19.00 uur:  Inloop met koffie/thee/fris in het Auriscollege aan de Bergweg 6. Welkomswoord door mw. Meeuwisse, wethouder van de gemeente Goes
  • 19.15 uur: Korte presentatie over zwerfafval door Nicole Provoost en Conny Moelker
  • 19.30 uur: Uitdelen van hesjes, handschoenen, grijpers en vuilniszakken. 
  • 19.45 uur: Aan de slag! De wethouder geeft het startsein.
  • 20.45 uur: We verzamelen weer bij het Auriscollege en tellen we de vuilniszakken met afval. Nog even gezellig wat drinken en voor alle deelnemers is er nog een leuk presentje.
  • 21.00 uur: Einde opruimactie. Wat is de wijk weer lekker schoon!

 

lees verder »

Astrid Meijer | 23/05/2016 11:12

Zonnemaire pakt zwerfafval aan

De dorpsraad van Zonnemaire ontving als eerste dorp op Schouwen-Duiveland  een gastspreker van Schoon Zeeland. Woensdag 13 april, tijdens de dorpsraadvergadering  gaf Irina Knepper een presentatie over zwerfafval in het dorpshuis.  Er was een grote opkomst, rond de 35 personen.  Na afloop van de presentatie kwamen er veel reacties van de dorpsbewoners. In het algemeen ervaren ze hun omgeving als schoon. Er waren maar een paar plaatsen die wel erg vervuild waren: het fietspad naar Brouwershaven en rondom het sportveld.  Bij het haventje en op het strandje van Bommenede zouden meer afvalbakken geplaatst kunnen worden.   

Verschillende mensen gaven zich op voor een schoonmaakactie, waarna anderen zich hierbij aansloten. Ook werd gedacht aan het koppelen van een opruimactie aan een jaarlijks evenement. De gemeente en het NME Centrum Schouwen-Duiveland ondersteunen de acties met een draaiboek, knijpers en handschoenen en zorgen dat het afval afgevoerd wordt. Ook is er een kleine vergoeding voor koffie met iets lekkers na afloop. De bedoeling is dat de gastspreker de komende 2 jaar alle dorpsraden bezoekt. De uitnodigingen zijn verstuurd.

lees verder »

Ada Schreurs | 20/04/2016 16:33

Opschoondag Yerseke

De 45 leerlingen van groep 8 van de Ds. Kerstenschool uit Yerseke gingen dinsdag 15 maart 2016 onder leiding van  Jos van Moolenbroek van AH Yerseke de wijk ingegaan om zwerfafval op te ruimen. De leerlingen waren in 6 groepen verdeeld en zijn door een groot deel van Yerseke gelopen om o.m. weggegooide plastic flesjes, blikjes en snoeppapiertjes op te ruimen. Er lag een beloning in het verschiet voor de groep met het meeste ingezamelde afval.
 

lees verder »

Astrid Meijer | 17/03/2016 10:43

Schone Schelde groot succes

Voor het derde jaar organiseerde Schoon Zeeland en Rijkswaterstaat in samenwerking met andere organisaties en bedrijven  een Schone Schelde dag. Met meer dan 300 vrijwilligers door heel Zeeland gingen zaterdag 12 maart langs de Oosterschelde en de Westerschelde op 17 verschillende locaties om buitendijks afval rapen. In de gemeente Terneuzen alleen al waren ruim 40 vrijwilligers op pad, voorzien van afvalgrijpers, herkenbare veiligheidshesjes, handschoenen en vuilniszakken om 2 locaties aan de Westerschelde op te ruimen: Paulinaschor bij Biervliet en het strandje bij Westbeer in Terneuzen. Op het eerste gezicht dachten de deelnemers dat het zou meevallen met het afval, maar wat is er veel opgehaald! Bij Paulinaschor vonden de deelnemers 350 kilo zwerfvuil. Voor veel vrijwilligers was de grote hoeveelheid aangespoeld vuil een eyeopener. En  een reden om vaker een afvalzakje mee te nemen tijdens een wandeling.

Schoon Zeeland ondersteunt dit initaitief en juicht het van harte toe.

lees verder »

Brenda Jasperse | 14/03/2016 11:34

Ontwerp en bouw een afvalwagen

Ontwerp en bouw een auto van afvalmateriaal, die volledig demontabel en weer te recyclen is. Dat was de opdracht voor de 26 leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Berenburcht in Oostburg. De scholieren stortten zich vol overgave op de opgave en gingen enthousiast aan de slag. Het bleek nog niet zo eenvoudig om goed draaiende wielen en zonder tape of plakband te gebruiken, een goed rijdende auto te maken. Lege drinkpakken en kleine frisdrankflesjes dienden als carrosserie voor de autootjes. Met hulp van elastiekjes, paperclips en splitpennen werden de wagens verder aangekleed. Daarna kwam het spannendste onderdeel van de gastles: het testen van de wagentjes op een schuine baan. Welke auto kwam het verste van de helling?

lees verder »

Admin | 05/01/2016 14:39

Afvalfietstocht Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee

Donderdag 22 oktober fietsten ruim 125 leerlingen uit de tweede klassen mavo en havo van Pontes Pieter Zeeman langs 19 bedrijven en winkels in Zierikzee en omgeving. De leerlingen maakten kennis met de manier waarop deze bedrijven en winkels omgaan met hun afval. Het NME Centrum en Pontes Pieter Zeeman organiseren jaarlijks samen een afvalfietstocht.  Dit jaar voor de zevende keer.
Om 09.00 uur verzamelden de leerlingen van de 5 deelnemende klassen in het auditorium van de school voor de aftrap. Rector Marcel de Looff sprak de leerlingen toe, gevolgd door Ad Verseput, wethouder milieu van de Gemeente Schouwen-Duiveland.
Vervolgens gingen de mavo-leerlingen in groepjes van vier of vijf op pad, gewapend met een boekje met namen en adressen van de te bezoeken bedrijven en winkels, een plattegrond en een vragenlijstje.  Elk groepje bracht een bezoek van 20 tot 30 minuten aan drie verschillende bedrijven of winkels. Bij elk bedrijf stond een medewerker klaar om de leerlingen op te vangen en vragen te beantwoorden. Sommige medewerkers gaven een korte rondleiding. De leerlingen kregen informatie en materiaal mee om op school te verwerken in een presentatie. 
’s Middags was het de beurt aan de havo-leerlingen om bedrijven te bezoeken. De mavo-leerlingen kregen gelegenheid om van één van hun bezoekjes een presentatie voor te bereiden. Aansluitend bracht ieder groepje verslag uit over afvalverwerking in één van de bezochte bedrijven, aan de rest van de klas. Als dank voor hun deelname ontvingen de bedrijven een mini kliko met inhoud. Ook voor de leerlingen en hun begeleiders was er een mini kliko.

 
Interessant

De medewerkers van de deelnemende bedrijven kijken terug op een geslaagde dag. De leerlingen waren enthousiast en toonden interesse. Als het aan deze medewerkers ligt, doet hun bedrijf volgend jaar weer mee.  Ook de leerlingen vonden het heel interessant om eens een kijkje te nemen in verschillende bedrijven in en rondom Zierikzee. Eén groepje leerlingen vond het zelfs leuker dan een vrije middag.

lees verder »

Ada Schreurs | 17/12/2015 14:44

Grote opruimactie in Nieuwerkerk

Leerlingen van groep 7/8 van OBS Duiveland uit Nieuwerkerk hebben op 26 november een grote opruimactie gehouden in het dorp. Gewapend met vuilniszakken, knijpers en handschoenen werd allerlei zwerfafval uit de struiken en onder de heggen vandaan gehaald.
In de week voor de opruimactie kregen ze les over zwerfafval en de plastic soep door een gastdocente van ‘Schoon Zeeland’.  Goed gedaan, jongens en meisjes. Nu zorgen dat Nieuwerkerk schoon blijft.
 

lees verder »

Ada Schreurs | 25/11/2015 09:39

De Wereldboom bedenkt beste oplossingen tegen plastic soep

In de bibliotheek in Terneuzen hangen tot half december de werkstukken van tientallen leerlingen van groepen 5 en 6 van de basisscholen in Zeeuws-Vlaanderen. Zij bogen zich tijdens de Kinderboekenweek, in navolging van Boyan Slat, bedenker van the Ocean Cleanup,  over het probleem van de plastic soep. De leerlingen van basisschool De Wereldboom in Hulst hadden de meeste en beste ideeen in de strijd tegen het afvalprobleem in de zeeën. Alle leerlingen kregen een dopperfles. De creatiefste inzending was van basisschool Laureyn in Philippine. Voor deze school was er een eervolle vermelding.

lees verder »

Admin | 24/11/2015 08:58

Ook op Walcheren workshops en gastlessen over zwerfafval

Ook op Walcheren worden de komende tijd de afvalworkshops en -gastlessen van Schoon Zeeland op de buitenschoolse opvang en basisscholen gegeven. BSO's en Brede scholen in de gemeenten Veere, Vlissingen en Middelburg hebben het aanbod gekregen voor vijf workshops over papier, plastic, drinkpakken, batterijen en verpakkingen. Binnenkort krijgen de basisscholen een uitnodiging voor een serie gastlessen over zwerfafval en plastic soep.

Schoon Zeeland heeft enkele enthousiaste gastdocenten gevonden die met de workshops en gastlessen aan de slag gaan. Zij laten de kinderen op een actieve, speelse en educatieve manier kennismaken met het probleem van het zwerfafval en plastic soep. Samen bedenken ze oplossingen voor de enorme afvalberg en denken mee over inzameling en recycling.

lees verder »

Admin | 27/10/2015 10:27

Leerlingen Ostrea pakken zwerfvuil aan

Maandag 19 oktober staat het Ostrea Lyceum locatie Fruitlaan in Goes volledig in het teken van afval. 's Ochtends gaan ruim 260 eerstejaars leerlingen zwerfafval ruimen in Goes Zuid. De leerlingen hebben al verschillende lessen achter de rug over zwerfafval en de gevolgen hiervan voor mens, dier en milieu. Nadat het zwerfafval is opgeruimd, stappen om 13.00 uur de eerstejaars M.A.V.O. leerlingen op de fiets en gaan ze op bezoek bij verschillende bedrijven in Goes. Zo gaan de leerlingen o.a. naar Synergyhealth, de Praxis, de milieustraat, Tramper Goes bv, Mc Donald's, Delta Milieu Recycling etc. Hier krijgen ze een rondleiding en informatie over de wijze waarop in het bedrijf met het afval wordt omgegaan. Om 13.45 uur volgen de eerstejaars H.A.V.O. leerlingen.

Na deze dag gaan de leerlingen verder aan de slag met de informatie die ze gekregen hebben door het verzamelen van zwerfafval; ze krijgen inzicht in hun ‘snoeproutes’ en voelen zich hopelijk verantwoordelijk om deze voortaan schoon te houden.

lees verder »

Astrid Meijer | 15/10/2015 11:42

Noord-Beveland gaat zwerfafval te lijf

Op 25 september 2015 organiseren de dorpsraden van Kortgene en Wissenkerke een zwerfvuil-opruimactie, genaamd 'Noord-Beveland schoon!' Kortgene heeft dit al eerder gedaan. We streven naar een jaarlijks terugkerend evenement met alle dorpskernen van Noord-Beveland! Met medewerking van de kinderen van de scholen 'De Zuidvliet' uit Kortgene en 'De Vliete' uit Wissenkerke, gaan we het zwerfafval te lijf. We krijgen de volledige medewerking van de gemeente Noord-Beveland.

lees verder »

Astrid Meijer | 07/09/2015 09:01

Gemeente Borsele ruimt op

De oevers van de Westerschelde zijn op sommige stukken bezaaid met zwerfafval. In maart 2015 heeft een groot aantal enthousiaste vrijwilligers ons geholpen om zwerfafval aan de kust op te ruimen. In totaal hebben we toen bijna 900 kilo zwerfafval opgeruimd!. Zaterdag 3 oktober 2015 gaan we opnieuw zwerfafval opruimen op de stranden bij Baarland en Borssele (Kaloot). We starten om 9.30 en gaan zo'n 2 tot 3 uur opruimen. Helpt u ook mee? Meld u dan uiterlijk 23 september aan via duurzaamheid@borsele.nl. Na 23 september ontvangt u dan meer informatie.

Kent u iemand die wellicht ook mee wil helpen? Stuurt u deze uitnodiging dan gerust door!

lees verder »

Admin | 07/09/2015 08:58

Superjuffie in de soep

Tijdens de Kinderboekenweek organiseren de Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen en Natuur&Zo speciale doedagen voor de groepen 5 en 6 van de basisscholen in Zeeuws-Vlaanderen. De kinderen gaan tijdens hun bezoek aan een van de bibliotheken aan de slag met het thema Raar maar waar! Rode draad van de activiteiten vormt het boek Superjuffie in de soep, geschreven door Janneke Schotveld. Superjuffie in de soep is een grappig en spannend avontuur met een belangrijke boodschap. Als wij onze troep maar laten slingeren, wordt de zee steeds viezer. Er drijft nu al een enorme hoeveelheid plastic in de zee. Het probleem van de plastic soep moet aangepakt worden. En Superjuffie zou Superjuffie niet zijn als ze daar niet aan mee zou doen!

Voor degenen die Superjuffie nog niet kennen, juf Josje is een bijzondere juf: als er een dier in nood is, neemt ze een hap van haar krijtje en verandert ze in Superjuffie! Dat levert problemen op, want meester Snor dreigt haar te ontslaan als ze nog één maal haar klas in de steek laat. Maar als juf Josje weer een zacht ‘help’ hoort roepen, is ze al onderweg. De laatste tijd raken steeds meer dieren in de problemen door alle troep die in zee ronddrijft.

lees verder »

Pascalle Cappetti | 04/09/2015 10:25

Afvalworkshops op BSO

Gooi je weleens afval op de grond? ‘Neeeee!’, roepen de kinderen van de Buitenschoolse Opvang in koor. En wie raapt er wel eens afval op dat niet van jou is? Nu klinkt ‘Nee’ heel wat minder enthousiast, zelfs wat schoorvoetend. Want dat gaat de kinderen toch een beetje ver. Maar als iedereen nu elke dag een stuk afval zou opruimen op straat, dan zou de wereld in mum van tijd van het probleem van het zwerfvuil en plastic soep af zijn. ‘Echt waar?’ Tijdens speciale workshops van Schoon Zeeland ontdekken de kinderen van de Buitenschoolse Opvangcentra in Zeeland wat (zwerf)afval is en wat je allemaal met afval kunt doen. Dat het zonde is om dingen zomaar in de grijze container te gooien, omdat ze waardevolle grondstoffen bevatten en prima hergebruikt of gerecycled kunnen worden.

Van oud papier kan weer nieuw papier worden gemaakt. Tenminste, als je papier apart inzamelt. En van plastic drinkpakken kun je mooie portemonneetjes maken, of een zonneklep.

lees verder »

Pascalle Cappetti | 01/09/2015 10:23

12 Summits: Samen naar de top!

Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour op 2 augustus a.s. komt de 12 Summits in actie. Samen met enthousiaste sport- en natuurliefhebbers gaan we de hoogste top van de provincie Zeeland, namelijk de 49 meter hoge Groot Valkenisse, beklimmen! In samenwerking met de gemeente Veere, Supporter van Schoon en de organisatie van de Boskalis Beach Cleanup Tour zullen wij het strand en de top van Zeeland ontdoen van zwerfafval. Ook de Schone Jongens en Meiden van Schoon Zeeland zijn er bij!

We zullen starten om 10.00 uur bij Strandpaviljoen Panta Rhei en via het strand en de tweede etappe van de Tour onze weg vervolgen naar de hoogste top van Zeeland.
Arnout Schaap, oprichter van Recycle Valley - een organisatie die zich richt op educatie en participatie rondom zwerfafval – bedacht een jaar geleden het estafetteproject 12 Summits.

lees verder »

Admin | 14/07/2015 12:29

Start campagne Nu je plastic & pak in dezelfde bak!

Vanaf nu mogen lege pakken van sap, water, zuivel, soep en saus samen met het plastic verpakkingsafval worden weggegooid. Dinsdag 7 juli geeft wethouder Frank Deij samen met kinderen van sportbso2move in Terneuzen de aftrap voor de publiciteitscampagne. Er zitten heel wat drankenkartons in ons afval. De gemeente Terneuzen kan deze nu laten scheiden samen met het plastic verpakkingsafval. Het plastic, karton en aluminium waar de drankenkartons van zijn gemaakt, kan worden hergebruikt. En dat heeft weer een positief effect op het milieu. Daarnaast is het goed voor de portemonnee. Het afvoeren als restafval kost € 130 per ton. Het gescheiden inzamelen levert de gemeente juist geld op: € 200 per ton!

Slogan

Via onder meer posters, flyers, stickers op de verzamelcontainers voor plastic afval, abriposters, bestickerde gemeentevoertuigen en berichten in de gemeentelijke (social) mediakanalen worden inwoners geattendeerd op het scheiden van drankenkartons samen met plastic verpakkingsafval. De slogan die hierbij centraal staat, is: ‘Nu je plastic & pak in dezelfde bak!’.

lees verder »

Admin | 07/07/2015 09:17

Schone jongens en meiden in het nieuw

De Schone jongens en meiden. het campagneteam van Schoon Zeeland, zijn deze zomer nog beter herkenbaar. Ze zijn aan de start van de zomercampagne in het nieuw gestoken. Met frisse, witte hoodies met het logo van Schoon Zeeland zijn ze de komende weken te vinden op de stranden van Zeeuws-Vlaanderen, Schouwen-Duiveland en, af en toe, Walcheren. Ze wijzen toeristen en recreanten op een speelse, positieve manier op het belang van schone stranden en een schoon achterland. Ook de bolderkar heeft een Schoon Zeeland-jasje gekregen. In de bolderkar zitten peukenbakjes die aan (rokende) badgasten worden uitgereikt en papieren afvalzakjes. De hele zomervakantie is het team van Schone Zeeland aan de kust te vinden. Elke dag is een ander strandvak aan de beurt. Op 1 en 2 augustus sluiten zij aan bij de Boskalis Beach Clean Up Tour, respectievelijk in Cadzand-Bad en in Vlissingen.

lees verder »

Admin | 06/07/2015 14:46

Nieuwdorp ruimt afval op

Basisschool De Regenboog in Nieuwdorp (gemeente Borsele) stond donderdag 11 juni 2015 helemaal in het teken van zwerfafval. Eerst kregen de leerlingen een gastles over zwerfafval en daarna gingen ze zelf op pad. Leerlingen van groep 5 en 6 gingen zwerfafval rapen in het Sloebos. Aan groep 7 en 8 de taak om in het bos achter 'Monie' de uienhandel de troep op te ruimen. In totaal hebben de leerlingen maar liefst 150 kilo zwerfafval verzameld! Een mooie opbrengst, of toch niet..?

Na de zomervakantie gaat Richard meer gastlessen geven op scholen in de gemeente Borsele. Scholen krijgen daarvoor een uitnodiging.

lees verder »

Astrid Meijer | 18/06/2015 11:55

In een maand hele Noordzeekust schoon

Van 1 tot en met 27 augustus steken vrijwilligers hun handen uit de mouwen tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. In 27 etappes maken zij de hele Noordzeekust afvalvrij om te voorkomen dat de gevonden afvalitems in zee terechtkomen. Vorig jaar is er tijdens de Tour samen met 1.479 vrijwilligers ruim 20.000 kilo afval van de Nederlandse stranden gehaald. Stichting De Noordzee hoopt ook dit jaar een grote groep vrijwilligers te motiveren om deel te nemen aan de Boskalis Beach Cleanup Tour.

Voor velen een herkenbaar beeld: na een warme zomerdag ligt het strand bezaaid met afval, van peuken en drinkflessen tot snoeppapiertjes en plastic boterhamzakjes. Maar het is niet alleen afval van strandbezoekers dat in het zand achterblijft, ook de scheepvaart laat haar sporen achter op het strand. Touwen, netten en kleine stukjes plastic vormen de grootste hoeveelheid afval. Daarnaast zijn ballonnen met sierlinten een grote vervuiler; uit berekeningen blijkt dat er over de gehele Noordzeekust ruim 50.000 ballonnen verspreid liggen. Als deze afvalitems niet worden opgeruimd en in zee terechtkomen, vormen ze een gevaar voor het leven in zee. Jaarlijks sterven wereldwijd meer dan 1 miljoen zeedieren als gevolg van de 'plastic soep'.

lees verder »

Admin | 02/06/2015 09:15

Schone jongens en meiden weer actief

 
De Schone jongens en meiden gaan weer op pad komende zomer. In de gemeente Sluis en op Schouwen-Duivenland is het campagneteam van Schoon Zeeland de hele zomervakantie actief om badgasten, bewoners, recreanten en dagjesmensen te attenderen op het belang van een schoon strand en een schone buurt.

Met de campagne Schoon Zeeland trekken de Zeeuwse gemeenten en de vijf centra voor natuur- en milieueducatie in Zeeland gezamenlijk ten strijde tegen het zwerfafval in de provincie. Onder het motto: samen houden we Zeeland mooi!
 Iedereen kan helpen om het zwerfafval in Zeeland aan te pakken. Zwerfafval is een bron van ergernis voor veel mensen. Vooral rondslingerende peuken vormen een probleem. Schoon Zeeland wil mensen bewuster maken van de waarde van een zwerfvuilvrije provincie. Als iedereen elke dag één stuk zwerfafval zou oprapen, zouden we van het zwerfafval verlost zijn!

lees verder »

Admin | 31/05/2015 12:48

Jutten op Noord-Beveland

In juni gaan leerlingen van drie scholen op de Bevelanden jutten op het strand van de Banjaard in Kamperland. De aanspoelsel worden bekeken en gesorteerd. Wat is zwerfafval, wat is schadelijk en wat is natuurlijk materiaal? Daarna gaan de leerlingen een zandkunstwerk maken waarbij ze ook gebruik mogen maken van de natuurlijke aanspoelsels.
 

Afvalfietstocht Goes

Leerlingen van scholengemeenschap Ostrea lyceum in Goes stappen na de zomervakantie op de fiets om bij bedrijven te kijken hoe de afvalstroom geregeld is. zo'n 200 leerlingen bekijken hier waar het afval naar toe gaat en of het gerecycled wordt.

lees verder »

Astrid Meijer | 25/05/2015 09:16

Oud papier wordt nieuw papier

Dat kan ik ook! Van oud papier, nieuw papier maken en zelf recyclen. In heel Zeeland zijn in april de eerste workshoprondes gestart rondom het thema zwerfafval. De eerste gastlessen op de Buitenschoolse Opvangcentra in de provincie gingen over 'papier'.

\

lees verder »

Admin | 10/05/2015 11:10

Puntjes op de i in Renesse

We hebben de PUNTJES OP DE i gezet in Renesse. Groep 3/4 van OBS 't Staepel'of, de ondernemersvereniging de dorpsraad van Renesse en de gemeente hebben gezamenlijk een zwerfvuil-opruimactie gehouden. Zoals bij elke actie binnen Schoon Zeeland werd de aarde doorgegeven aan een deelnemer van de zwerfvuil-actie, met het idee dat na elke schoonmaakbeurt de aarde weer een beetje schoner wordt doorgegeven. Wethouder Ad Verseput overhandigde vandaag planeet aarde aan Joke Broekhuis van de dorpsraad.

lees verder »

NME Schouwen-Duiveland | 31/03/2015 08:36

Zeeuwen ruimen hun afval op

Scholen, dorpsraden, gemeenten en andere maatschappelijke organisaties op Schouwen-Duiveland, De Bevelanden en Zeeuws-Vlaanderen houden komende week zwerfafvalacties rondom school en in de buurt. In verschillende dorpen wordt het rondslingerend afval opgeruimd. Een schone omgeving ziet er niet alleen fraaier uit, maar blijft ook langer schoon, zo is de ervaring.

Yerseke

Op donderdag 26 maart gaan leerlingen van basisschool CBS Het Kompas en OBS Parelmoer samen met medewerkers van Albert Heijn Yerseke en de gemeente Reimerswaal het zwerfafval in de straat opruimen. Ze starten rond 10.00 uur.

lees verder »

Admin | 26/03/2015 11:21

Een dumper is een stumper

Campagne Afvaldumping

 

De Zeeuwse handhavingsorganisaties, waaronder de RUD-Zeeland, Staatsbosbeheer, de politie, Natuurmonumenten, Het Zeeuwse Landschap, geven samen met de gemeenten, het waterschap en Rijswaterstaat extra aandacht aan het illegaal dumpen van afvalstoffen. Het opruimen ervan kost namelijk elk jaar duizenden euro’s. Maar nog belangrijker is natuurlijk het gevaar voor mensen en voor het milieu.

De komende maanden zal er extra aandacht zijn voor afvaldumping. Met de campagne “Een dumper is een stumper” willen de gezamenlijke handhavingspartners de burgers en bedrijven in Zeeland wijzen op hun verantwoordelijkheid. En ze willen laten zien dat het menens is. De boete voor particulieren kan oplopen tot maar liefst 750 euro, bedrijven kunnen een boete van 1500 euro verwachten.

lees verder »

| 11/03/2015 13:23

Een Schone Schelde

Zo'n 200 vrijwilligers hebben zaterdag 7 maart 2015 op 13 verschillende locaties de Westerscheldeoever verlost van zwerfafval. Meer dan 300 puinzakken waren er nodig om het het afval te verzamelen en af te voeren.

Wat zoal niet in een puinzak paste: twee koelkasten, een beeldscherm, een tent, een rubberen Annie, een bankstel en een visnet van meer dan 100 kg.

lees verder »

Admin | 09/03/2015 14:29

In actie voor een Schone Schelde

Inwoners van Zeeland die langs de Westerschelde wonen, hebben zich er vast wel eens over verbaasd: de enorme hoeveelheden troep die er soms aanspoelen op de strandjes en tegen de oevers van de Schelde. Rijkswaterstaat, Schoon Zeeland, enkele gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties organiseren op 7 maart aanstaande op verschillende locaties opruimacties. Doet u ook mee?

Borsele

Inwoners en medewerkers van de gemeente Borsele gaat tussen 9.30 en 12.00 uur aan de slag op diverse locaties binnen de gemeente. Met elkaar ruimen ze het zwerfvuil op op de volgende locaties:

lees verder »

Admin | 10/02/2015 14:23

Ruim 1600 basisscholieren bezoeken Bio Base Experience

Basisscholieren van groep 7 en 8 van zestig Zeeuwse basisscholen brengen tot eind maart een bezoek aan Bio Base Experience in Terneuzen. Ze doen mee aan het lesprogramma De Wereld van Plastic. Het programma is opgezet rond de expositie Fishing for Litter en de enorme wereldbol, een kunstwerk van Peter Smith, die momenteel in Bio Base te zien zijn.

Tijdens het lesprogramma leren de kinderen van alles over De Wereld van Plastic. Ze leren hoe plastics worden gemaakt, wat de functie is van plastic, hoe je plastic afval kunt scheiden en recyclen, wat plastic soep is en wat de gevolgen hiervan zijn voor zeeën en oceanen. Ervaren docenten nemen de klas mee in de wereld van (plastic) zwerfafval. De leerlingen ontdekken aan de hand van een echte proeffabriek hoe plastics worden gemaakt. Ze krijgen meer inzicht in de gevolgen van zwerfafval op onze omgeving en het ecosysteem.

lees verder »

Admin | 22/01/2015 09:01

Wereldbol verhuisd naar BioBase

De mega-wereldbol van plastic zwerfvuil is maandagochtend overgebracht van het centrum van Terneuzen naar Biobase Trainingscentrum aan de rand van de stad. Het 1200 kilo zware gevaarte stond sinds september op een braakliggend terrein tussen de Kennedylaan en Kop van de Noordstraat. Het was met recht een blikvanger, waarvan duizenden foto's zijn gemaakt door voorbijgangers. De bol, gemaakt van zesduizend stuks zwerfvuil, werd door een kraan op een dieplader geplaatst. Via de Mr. F.J. Haarmanweg bereikte de bol, af en toe met wat passen en meten langs verkeerslichten, zijn eindbestemming BioBase. Daar fungeert de wereldbol als lokker voor de expositie Fishing for Litter. Daar krijgen tot eind maart zeker 1400 basisschoolleerlingen te zien hoe plastics worden gemaakt, wat de functie is van plastic, hoe je kunt recyclen en wat de gevolgen van een 'plastic soep' zijn voor zeeën en oceanen.

Een aantal bewoners in de binnenstad betreurt het dat de bol naar BioBase is verplaatst. Zo ook oud-aardrijkskundeleraar Jan Wink. "Ik zou het heel mooi vinden als-ie na die expositie weer terugkeert. Het is echt een mooie invulling van een loze ruimte."

lees verder »

Admin | 12/01/2015 13:44