ACTUEEL

Zeeuwse NME-centra binden strijd aan tegen zwerfkapjes

Rondslingerende mondkapjes zijn veel mensen een doorn in het oog. Overal in het straatbeeld duiken ze op. De vijf Zeeuwse centra voor natuur- en milieueducatie (NME Zeeland) binden de strijd aan tegen het zwerfvuil. Ze stellen grijpers beschikbaar voor inwoners die de zwerfkapjes en ander zwerfafval beu zijn.

NME Zeeland is samen met de 13 gemeenten al enkele jaren betrokken bij de campagne Schoon Zeeland. Die campagne is bedoeld om inwoners en toeristen bewust te maken van de waarde van een schone provincie, zonder zwerfafval. Dat doen de NME-centra met opruimacties, zoals deelname aan Schone Schelde, met gastlessen en workshops voor basisscholen en kinderopvang in Zeeland en met het beschikbaar stellen van opruimmaterialen. In de zomer zijn op de Zeeuwse stranden teams van Schone jongens en meiden actief die badgasten er op wijzen hun afval mee naar huis te nemen of in de afvalbakken te gooien.

NME Zeeland merkt dat in de coronatijd veel mensen het leuk en nuttig vinden om – al wandelend - zwerfafval te rapen. En nu zoveel wegwerpmondkapjes achteloos of per ongeluk op straat belanden is dat helaas hard nodig ook. De NME-centra helpen de inwoners hier graag bij. Ze haken daarmee aan bij de landelijke campagne #mondkapjegeenzwerfkapje van Nederland Schoon en de Plastic Soup Foundation.

GRATIS AFVALGRIJPER TE LEEN

Bij het NME-centrum in jouw regio kun je vanaf 26 januari gratis een afvalgrijper lenen om in de eigen omgeving, op een zelf gekozen moment aan de slag te gaan. Met deze grijper hoef je het zwerfvuil niet met de handen op te pakken, maar kun je het zo in een vuilniszak laten vallen en thuis in de grijze container gooien. De NME-centra hebben een beperkte voorraad afvalgrijpers op hun locaties. Per persoon is maximaal 1 grijper beschikbaar. Voor de actie geldt: zolang de voorraad strekt.

AANVRAGEN

Wil je ook zwerfkapjes en ander zwerfvuil opruimen in jouw buurt? Vraag dan een afvalgrijper aan. Dit kan bij onderstaande NME-centra in jouw regio:

Zeeuws-Vlaanderen

Natuur&Zo, Terneuzen
https://www.natuurenzo.nl/afvalgrijper

Schouwen-Duiveland

NME Schouwen-Duiveland
https://nl.surveymonkey.com/r/zwerfkapjesschouwen-duiveland

Walcheren

NME Walcheren/TerraMaris 
https://nl.surveymonkey.com/r/zwerfkapjeswalcheren

De Bevelanden

MEC De Bevelanden, Goes
https://nl.surveymonkey.com/r/zwerfkapjesdebevelanden

Tholen

NME Tholen
Neem contact op met de gemeente Tholen, tel. 14 0166 of via de mail gemeente@tholen.nl ovv afvalgrijper.

VEILIGHEID

We willen er op wijzen dat de NME-centra niet verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de afvalinzamelaars. Loop in elk geval niet op of vlak langs de openbare weg. 

LES OVER ZWERFKAPJES

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) heeft een speciale les voor de basisscholen ontwikkeld over zwerfkapjes.

Schoon Zeeland | 02/03/2021 12:56