ACTUEEL

Campagneteam op pad voor schone stranden

Vanaf zondag 27 juli maken badgasten in Zeeuws-Vlaanderen en op Schouwen-Duiveland kennis met de Schone jongens en meiden. Dit campagneteam van Schoon Zeeland gaat in de maand augustus met een jutterskar de stranden van Zeeuws-Vlaanderen en Schouwen-Duiveland op. De 'Schone jongens en meiden' wijzen badgasten de komende zomerweken op een positieve manier op het belang van een schoon strand. De boodschap luidt: samen houden we Zeeland mooi!

Bij de strandopgang wachten ze bezoekers op. Ze vertellen over de actie en delen gratis peukenbakjes uit. De jongeren trekken daarna met de jutterskar van strandvak naar strandvak. Badgasten kunnen in de kar hun afval kwijt, natuurlijk gescheiden naar glas, plastic, peuken en restafval. Wie afval naar de jutterskar brengt kan rekenen op een bedankje in de vorm van een gedicht of liedje.

Hoewel de Schone jongens en meiden eind juli al in actie komen, is de officiële aftrap van de strandactie op vrijdag 1 augustus in Cadzand-Bad en op 4 augustus in Burgh-Haamstede. Schoon Zeeland haakt deze dagen aan bij Boskalis Beach Clean Up Tour 2014 die in augustus langs de hele Nederlandse Noordzeekust wordt gehouden. Deze Clean Up tour start op 1 augustus in Cadzand-Bad bij strandpaviljoen Moio Beach en is op 4 augustus bij strandpaviljoen Duinzicht in Burgh-Haamstede.

Data afvalacties Zeeuws-Vlaanderen
 

27-jul De Piraat, Cadzand-Bad - start 11.30 uur
28-jul Caricole, Cadzand-Bad
01-aug Moio Beachclub, Cadzand-Bad, tevens start Boskalis Beach Clean up Tour
03-aug Dok 14, Cadzand-Bad
04-aug Strandganger, Nieuwvliet
05-aug De Strandloper, Cadzand-Bad
10-aug De Boekanier, Nieuwvliet
11-aug Matour, Groede
12-aug De Zeemeeuw, Retranchement
17-aug Puur, Groede
18-aug Beachhouse 25, Groede
21-aug Loods 10, Breskens
24-aug Halve Maentje, Breskens
24-aug BAZ, Breskens

Campagne

De strandacties van de Schone jongens en meiden zijn onderdeel van de campagne Schoon Zeeland. Schoon Zeeland is een initiatief van de vijf centra voor natuur- en milieueducatie in Zeeland die samen en met financiële steun van de Zeeuwse gemeenten, het probleem van het zwerfafval te lijf gaan. Zij doen dit door middel van educatie, communicatie en participatie.

Bij de campagne hoort ook een serie gastlessen over zwerfafval en plastic soep. Deze gastlessen worden vanaf eind dit jaar aangeboden aan alle basisscholen en buitenschoolse kinderopvangcentra in Zeeland. De campagne omvat verder een lesprogramma voor de scholen voor het voortgezet onderwijs en lesbrieven waarmee basisscholen zelfstandig aan de slag kunnen met het thema zwerfafval.

Op meerdere locaties aan de dijken en op stranden op Schouwen-Duiveland en Tholen zijn inmiddels jutbakken geplaatst in de strijd tegen aangespoeld afval. Deze jutbakken motiveren mensen om aangespoeld afval in de kubieke meterbakken te gooien. Alle projecten en acties worden vermeld op de website www.schoonzeeland.nl en op de Facebookpagina www.facebook.com/SchoonZeeland.

Peuken

De aanpak van zwerfafval is geen overbodige luxe, want ook in Zeeland is het probleem van zwerfafval aanwezig. Vooral peuken zijn een bron van ergernis in veel gemeenten.

Admin | 21/07/2014 09:00