ACTUEEL

De Wereldboom bedenkt beste oplossingen tegen plastic soep

In de bibliotheek in Terneuzen hangen tot half december de werkstukken van tientallen leerlingen van groepen 5 en 6 van de basisscholen in Zeeuws-Vlaanderen. Zij bogen zich tijdens de Kinderboekenweek, in navolging van Boyan Slat, bedenker van the Ocean Cleanup,  over het probleem van de plastic soep. De leerlingen van basisschool De Wereldboom in Hulst hadden de meeste en beste ideeen in de strijd tegen het afvalprobleem in de zeeën. Alle leerlingen kregen een dopperfles. De creatiefste inzending was van basisschool Laureyn in Philippine. Voor deze school was er een eervolle vermelding.

 

Superjuffie in de soep

Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen, Natuur&Zo en Schoon Zeeland ontvingen begin oktober een week lang basisscholen in de verschillende bibliotheekvestigingen voor een programma rond het thema: Raar, maar waar! Dat was het motto van deze Kinderboekenweek, die draaide om natuur, wetenschap en techniek. De kinderen werden uitgedaagd om zelf naar antwoorden te zoeken en oplossingen te bedenken voor het zwerfafval en de plastic soep. In het programma dat Schoon Zeeland samen met de bibliotheek Zeeuws Vlaanderen had gemaakt, stond het boek ‘Superjuffie in de soep’ van Janneke Schotveld centraal.

Superjuffie in de Soep is een grappig en spannend avontuur met een belangrijke boodschap: als wij onze troep maar laten slingeren, wordt de zee steeds viezer. Samen met Superjuffie gingen de leerlingen aan de slag met verschillende opdrachten. Zo werden zij zich bewust van het belang van inzamelen en scheiden van afval. En bedachten daarbij hoe voorkomen kan worden dat afval op straat, op het schoolplein, in de speeltuin, op het strand en in zee belandt. Ze recycleden papier en maakten van oud papier weer nieuw papier. Dit papier gebruikten ze om hun boodschap, slogan, oplossing of gedicht op te zetten. Van elke klas is een collage van de velletjes papier gemaakt. Alle werkstukken zijn nog tot eind november te zien in de bibliotheek aan de Oostkant 1 in Terneuzen.

 

 

Admin | 24/11/2015 08:58