ACTUEEL

Ontwerp en bouw een afvalwagen

Ontwerp en bouw een auto van afvalmateriaal, die volledig demontabel en weer te recyclen is. Dat was de opdracht voor de 26 leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Berenburcht in Oostburg. De scholieren stortten zich vol overgave op de opgave en gingen enthousiast aan de slag. Het bleek nog niet zo eenvoudig om goed draaiende wielen en zonder tape of plakband te gebruiken, een goed rijdende auto te maken. Lege drinkpakken en kleine frisdrankflesjes dienden als carrosserie voor de autootjes. Met hulp van elastiekjes, paperclips en splitpennen werden de wagens verder aangekleed. Daarna kwam het spannendste onderdeel van de gastles: het testen van de wagentjes op een schuine baan. Welke auto kwam het verste van de helling?

Het maken van de afvalwagens was onderdeel van een serie gastlessen over zwerfafval en plastic soep. In drie gastlessen leren de kinderen meer over afval en wat daarmee gebeurt. Ze leren over ‘de ladder van Lansink’ en doen een proefje waarmee ze ontdekken
hoe je gemengd plastic kunt scheiden. In de tweede gastles staan de gevolgen van zwerfafval en de problematiek van de oceaansoep centraal. De kinderen leren hoe dat beter kan. In deze les gaat het vooral om creativiteit.  De derde gastles speelt zich bijna volledig buiten af. Met de school houden we een opruimactie in de buurt van school. Hiervoor neemt de gastdocent hesjes, afvalgrijpers en handschoenen mee. Na afloop sorteren ze het gevonden afval.

Meer informatie over de gastlessen en over de mogelijkheid om aan te melden.

Admin | 05/01/2016 14:39