ACTUEEL

Opruimacties in dorpen en steden

Er wordt volop afval geruimd in de dorpen en steden in Zeeland. De afgelopen maanden zijn er verschillende opkuisdagen, opschoonmiddagen, schoonmaak- en opruimacties geweest. Zonder volledig te kunnen zijn, noemen we bijvoorbeeld de opruimactie in Ouwerkerk. Die gebeurde op initiatief van de dorpsraad. Een paar opruimacties van het eerste kwartaal.

Opruimactie Ouwerkerk

Op zaterdag 28 januari ruimden zo’n 20 bewoners van Ouwerkerk het zwerfafval in het dorp op. De oproep  kwam vanuit de dorpsraad van Ouwerkerk en met succes. Negen volle vuilniszakken, een tuinstoel en een brandblusser waren het resultaat van de opruimactie. Na afloop kregen alle deelnemers een kopje erwtensoep of tomatensoep en voor de kleintjes waren er pannenkoeken.
De dorpsraad van Ouwerkerk heeft aangegeven vaker opruimacties te willen houden!

Opruimacties door de Waste Bag Challenge

De ‘Waste Bag Challenge Schouwen-Duiveland’ maakt zich hard voor een schonere leefomgeving. In maart hebben ze twee opruimacties georganiseerd, een grote opkomst van vrijwilligers op beide dagen. Op zaterdag 18 maart gingen ze met een groep aan de slag in  Zierikzee Plan West. Op 25 maart tijdens de Landelijke Opschoondag is er volop zwerfafval geruimd bij de Grevelingendam. Met na afloop vers gebakken vis bij restaurant Bru17, welverdiend na 30 volle vuilniszakken!

Opruimactie in Renesse

In Renesse  staat het zomerseizoen 2017 voor de deur. Om het seizoen mooi en schoon te beginnen werd er op 3 april een opruimactie gehouden in de kern van Renesse. De dorpsraad van Renesse en ondernemersvereniging van Renesse sloegen de handen ineen om zoveel mogelijk bewoners en ondernemers bijeen te krijgen om mee te doen. Aansluitend werd er op 11 april een gastles gegeven tijdens de openbare vergadering over zwerfafval.

Klussen en kuisen in Lamswaarde

Op vrijdag 31 maart 2017 vond in Lamswaarde een zogenaamde klus- en kuisochtend plaats. Onder de regie van de Dorpsraad Lamswaarde werden de mouwen opgestroopt. De leden van de dorpsraad kregen hulp van diverse vrijwilligers. Daarnaast sprongen ook medewerkers van Gemeentewerken bij. Ook de kinderen van basisschool De Oostvogel hielpen mee. Wethouders Frank van Driessche en Diana van Damme – Fassaert waren ook van de partij en lieten hun handen wapperen.
Er werden diverse klusjes in Lamswaarde opgepakt. Zo werden de speeltoestellen op het schoolplein van basisschool De Oostvogel schoongemaakt.  Bij de inzamelcontainers voor glas, plastic en kleding – nabij de voetbalvelden – is de bestrating aangepast. Verder werden er bomen geplant in de Kapitein Fassaertstraat. Ook werden her en der paaltjes hersteld en zitbankjes schoongemaakt. Tenslotte werd langs de fietsroute richting Hulst het zwerfafval opgeruimd.

Opruimactie Bruinisse

Meer dan 100 basisschool kinderen deden op 28 maart hun stinkende best om het dorp, incl. industrieterrein, netjes op te ruimen! Samen hebben ze 120kg vuil opgehaald. Allemaal bedankt! De samenwerking met alle 3 scholen, gemeente en Albert Heijn was optimaal! Namens dorpsraad Bruinisse.

Stekkertjes aan de slag in Hulst

De jeugdgroep van natuurbeschermingsvereniging, de Stekkertjes, heeft vanmiddag zwerfafval opgeruimd in bosje rond de Liniedijk in Hulst, vanaf de VMBO-school. Het was opvallend veel schoner dan vorig jaar. Gelukkig zijn er meer mensen die zich bekommeren om de schade die zwerfvuil aanricht aan het milieu.

Binnenkort: :Anna Jacobapolder

Het Zeeuws landschap gaat onder leiding van beheerster Annet de Ruijter op 24 mei aan de slag met de Eben Haezerschool aan de kustlijn bij de Eendekooi aan de Noordweg – Sluisweg in Anna Jacobapolder. Dit beschermde gebied mag niet worden betreden in het broedseizoen, maar onder leiding van Annet krijgen ook de jonge dieren een schoon leefmilieu.

Foto's van de verschillende opruimacties staan op de Facebookpagina van Schoon Zeeland

 

Admin | 11/04/2017 11:36