ACTUEEL

Reuzenflessen in de gemeente Terneuzen

Terneuzen heeft op verschillende plaatsen in de gemeente ‘reuzenflessen’ neergezet om het apart inzamelen van plastic te stimuleren. Het gaat om vijftien afvalbakken van 1,80 meter hoog in de vorm van een oranje petfles. De gemeente Terneuzen plaatst tien van deze flesvormige bakken bij de buitenzwembaden van de gemeente. De overige vijf staan bij de plastic wereldbol aan de Kop van de Noordstraat in Terneuzen.
De wereldbol, een kunstwerk van kunstenaar Peter Smith met een diameter van wel vijf meter, heet ‘de Wereld van Zwerfvuil’ en is gemaakt van 6.000 plastic flesjes en plastic zwerfafval dat uit het water is gevist.

De gemeente zet al langere tijd in op het apart inzamelen van plastic. Op veel plaatsen in de gemeente staan aparte inzamelcontainers. Plastic verpakkingsafval en ook drankenkartons kunnen daar in worden gedeponeerd. Terneuzen wil via de nieuwe flesvormige bakken extra aandacht vestigen op het inzamelen van plastic.Recyclen en kosten verlagen

Het doel is de hoeveelheid plastic in de verbrandingsovens en daarmee de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) te verminderen. Dit gebeurt door het ingezamelde plastic niet meer te verbranden, maar te verwerken zodat het gebruikt kan worden als grondstof voor nieuwe producten. Door hergebruik ontstaat er weer nieuwe grondstof voor de productie van verpakkingen, maar ook bijvoorbeeld voor fleecekleding, speelgoed en tennisballen. Verder krijgt de gemeente voor de inzameling van plastic verpakkingsafval een vergoeding en worden stortkosten uitgespaard. Daardoor kan de gemeentelijke afvalstoffenheffing laag blijven.

Brenda Jasperse | 10/08/2016 11:20