ACTUEEL

Ruim 1600 basisscholieren bezoeken Bio Base Experience

Basisscholieren van groep 7 en 8 van zestig Zeeuwse basisscholen brengen tot eind maart een bezoek aan Bio Base Experience in Terneuzen. Ze doen mee aan het lesprogramma De Wereld van Plastic. Het programma is opgezet rond de expositie Fishing for Litter en de enorme wereldbol, een kunstwerk van Peter Smith, die momenteel in Bio Base te zien zijn.

Tijdens het lesprogramma leren de kinderen van alles over De Wereld van Plastic. Ze leren hoe plastics worden gemaakt, wat de functie is van plastic, hoe je plastic afval kunt scheiden en recyclen, wat plastic soep is en wat de gevolgen hiervan zijn voor zeeën en oceanen. Ervaren docenten nemen de klas mee in de wereld van (plastic) zwerfafval. De leerlingen ontdekken aan de hand van een echte proeffabriek hoe plastics worden gemaakt. Ze krijgen meer inzicht in de gevolgen van zwerfafval op onze omgeving en het ecosysteem.

Het programma is opgezet door natuur- en milieueducatiecentrum Natuur&Zo en plasticproducent Styron (vanaf 1 februari Trinseo geheten) en wordt ondersteund door Technocentrum Zeeland. Door de bijdrage van Technocentrum kunnen alle scholen gebruik maken van gratis busvervoer.

Campagne

Het lesprogramma De Wereld van Plastic maakt onderdeel uit van de campagne Schoon Zeeland. Schoon Zeeland is een initiatief van de vijf centra voor natuur- en milieueducatie in Zeeland die samen en met financiële steun van de Zeeuwse gemeenten, het probleem van het zwerfafval te lijf gaan. Zij doen dit door middel van educatie, communicatie en participatie.

Bij de campagne hoort ook een serie gastlessen over zwerfafval en plastic soep. Deze gastlessen worden vanaf dit voorjaar aangeboden aan de basisscholen en buitenschoolse kinderopvangcentra in Zeeland. De campagne omvat verder een lesprogramma voor de scholen voor het voortgezet onderwijs en strandacties langs de Zeeuwse kust. Een team van Schone Jongens en Meiden spreekt badgasten op een positieve manier erop aan hun afval netjes in te zamelen. Onder het motto: Samen houden we Zeeland mooi.

Lesmateriaal

Enthousiast geworden over het thema zwerfafval en plastic soep? Er is volop lesmateriaal beschikbaar over het onderwerp. Ook bieden de NME-centra de mogelijkheid voor gratis gastlessen voor scholen en BSO's.

 

Admin | 22/01/2015 09:01