ACTUEEL

Superjuffie in de soep

Tijdens de Kinderboekenweek organiseren de Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen en Natuur&Zo speciale doedagen voor de groepen 5 en 6 van de basisscholen in Zeeuws-Vlaanderen. De kinderen gaan tijdens hun bezoek aan een van de bibliotheken aan de slag met het thema Raar maar waar! Rode draad van de activiteiten vormt het boek Superjuffie in de soep, geschreven door Janneke Schotveld. Superjuffie in de soep is een grappig en spannend avontuur met een belangrijke boodschap. Als wij onze troep maar laten slingeren, wordt de zee steeds viezer. Er drijft nu al een enorme hoeveelheid plastic in de zee. Het probleem van de plastic soep moet aangepakt worden. En Superjuffie zou Superjuffie niet zijn als ze daar niet aan mee zou doen!

Voor degenen die Superjuffie nog niet kennen, juf Josje is een bijzondere juf: als er een dier in nood is, neemt ze een hap van haar krijtje en verandert ze in Superjuffie! Dat levert problemen op, want meester Snor dreigt haar te ontslaan als ze nog één maal haar klas in de steek laat. Maar als juf Josje weer een zacht ‘help’ hoort roepen, is ze al onderweg. De laatste tijd raken steeds meer dieren in de problemen door alle troep die in zee ronddrijft.

Na de introductie gaan de leerlingen in gesprek met elkaar over het boek en de boodschap van het boek. Voordat de leerlingen zelf in actie komen, moeten ze natuurlijk wel beschikken over de informatie over het onderwerp. Die vergaren ze tijdens een opdrachtencircuit in de bibliotheek.

Leerlingen leren onder meer waar de plastic soep ligt, hoe groot deze is. Ze leren hoe je afval inzamelt en scheidt en waarom dat zo belangrijk is. Ook ontdekken ze de gevolgen van zwerfafval voor dieren, wat de verschillende afbraaktijden van afval zijn en hoe recyclen in zijn werk gaat. Ze maken van oud papier nieuw papier en tot slot bedenken ze, terug op school, zelf een actie tegen zwerfafval.

Meer informatie over de doedagen: Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen, Marleen Lammens, m.lammens@bibliotheekzeeuwsvlaanderen.nl

 

Pascalle Cappetti | 04/09/2015 10:25