ACTUEEL

Uitpluisactie Noordzeekust en Oosterschelde

Wie regelmatig langs de kust loopt herkent ze, blauwe plastic draadjes; “VisPluis”. Volgens de nationale tellingen van Stichting De Noordzee maar liefst 1 draadje of bosje per meter strand, het is daarmee één van de meest voorkomende soorten afval dat aanspoelt langs de Nederlandse kust. De plastic draadjes zijn afkomstig van visnetten en worden gebruikt  om deze te beschermen tegen de bodem. De plastic draadjes slijten echter snel af, jaarlijks komt hierdoor alleen al in Nederland en België minimaal 65.000 kilo plastic in zee! Als je al deze draadjes aan elkaar knoopt heb je een draad van 260.000 kilometer die 6 x rond de aarde kan. Een plastic-probleem dat opgelost kan en moet worden. Niet eenvoudig maar er zijn vast betere alternatieven denkbaar!

Kunstwerk Centree

De culturele stichting Centree uit Zierikzee wil het VisPluis onder de aandacht brengen door van deze aangespoelde draadjes een kunstwerk te laten maken door kunstenaar Kianoosh Gerami. Stichting Centree heeft jarenlang een netwerk opgebouwd van inwoners en partners en legt culturele verbindingen rondom het “Cultuurplein” in Zierikzee. Hierbij vervult zij ook een maatschappelijke rol. Centree wil Pluis onder de aandacht brengen omdat het onderwerp nog niet zo bekend is maar wel een grote impact heeft op onze waterrijke provincie en op onze leefomgeving in het algemeen.

Daarnaast gaan Technasium-leerlingen van de Pieter Zeeman uit Zierikzee en het Goese Lyceum op zoek naar alternatieven en wil Centree een symposium organiseren in samenwerking met wetenschappers, belangenorganisaties en de jonge onderzoekers. Centree hoopt hiermee de visserijsector te ondersteunen bij het vinden van een oplossing. Het is belangrijk om goed voor de Noordzee te zorgen met haar rijke en prachtige natuur en om deze bron van voedsel en welvaart te beschermen.

Uitpluizen Noordzeekust en Oosterschelde

Op 20, 29 en 30 november zullen er verschillende locaties langs de hele Noordzeekust en de Oosterschelde letterlijk worden uitgeplozen.

Op woensdag 20 november 9.30 uur is de aftrap bij de Kwade Hoek te Goedereede. Katwijk, Noordwijk en Bloemendaal worden 29 november uitgeplozen. En in Zeeland zijn de actietiet  op 30 november in de Haven van Vlissingen, op strand De Punt bij Westenschouwen en op verschillende locaties langs de Oosterschelde. (kijk voor alle locaties op www.centree.nl of fb; @CentreeZierikzee). Het VisPluis wordt verzameld voor het kunstwerk en ook de hoeveelheden worden geteld. Deze gegevens worden vervolgens ter beschikking gesteld voor onderzoeksprogramma’s.

Samenwerking

De uitpluisactie is een initiatief van Centree in samenwerking met het NME Schouwen Duiveland, Schoon Schouwen Duiveland, MEC Goes, Waterzooi, De Bende van het Strand, Paal 3, Hogeschool Zeeland, burgerinitiatief Schoon Goeree Overflakkee, Juttersgeluk Bloemendaal, Jutters Katwijk, Jutters Noordwijk  en Doe Mee Verlos De Zee!

 

 

Nancy Herwegh | 14/11/2019 13:29