Jutbak

Een juttersbak of jutbak is een stevige kist die op enkele Zeeuwse stranden dienst doet als verzamelbak van aangespoeld afval. Het zijn dus geen bakken voor regulier afval, maar voor grotere stukken afval die op de stranden zijn aangespoeld of aangewaaid.

De jutbak is een initiatief van 'Doe mee. Verlos de Zee'.  Doe mee, verlos de zee! wil mensen inspireren, enthousiasmeren en mobiliseren om samen de kust schoon te maken. Om dit te bereiken plaatsen zij – in samenwerking met lokale kustbeherende instanties– bij strandopgangen jutbakken, die uitnodigen om mee te doen.

Enkele strandpaviljoenhouders en particulieren in de gemeenten Tholen, Vlissingen en Schouwen-Duiveland hebben het initiatief opgepakt. De gemeenten hebben op hun verzoek jutbakken op hun stranden geplaatst of gaan dit nog doen.

Ook de gemeente Sluis heeft in het voorjaar 2016 2 jutbakken neergezet.

De gemeente Borsele heeft inmiddels zes jutbakken staan. Eén jutbak is geplaatst door Red de zee en één door de ANWB. Meer informatie over de jutbakken in de gemeente Borsele: duurzaamheid@borsele.nl.

Leerlingen adopteren jutbak Schouwen-Duiveland

Het voorjaar 2014 hebben leerlingen van OBS  ’t Staepel’ een jutbak van Doe Mee, Verlos de Zee in gebruik genomen. Als eerste school adopteert groep 5/6 een van de tien bakken die Doe Mee, Verlos de ZEE i.s.m. de gemeente langs de kust van Schouwen-Duiveland heeft geplaatst.  Ze zijn bedoeld om voorbijgangers te verleiden aangespoeld en ander plastic zwerfafval in weg te gooien. Deze kuubsbak staat op het strand bij de overgang Duinhoevepad, tussen Renesse en Haamstede.

De gemeente Schouwen-Duiveland ondersteunt deze actie als onderdeel van de strijd tegen zwerfafval. De coördinatie is in handen van het centrum voor natuur- en milieueducatie Schouwen-Duiveland (NME-Schouwen-Duiveland).