Jutbak

Een juttersbak of jutbak is een stevige bak die op enkele Zeeuwse stranden dienst doet als verzamelbak van aangespoeld afval. Het zijn dus geen bakken voor regulier afval, maar voor grotere stukken afval die op de stranden zijn aangespoeld of aangewaaid.

De jutbak is een initiatief van 'Doe mee. Verlos de Zee'.  Doe mee, verlos de zee! wil mensen inspireren, enthousiasmeren en mobiliseren om samen de kust schoon te maken. Om dit te bereiken plaatsen zij – in samenwerking met lokale kustbeherende instanties– bij strandopgangen jutbakken, die uitnodigen om mee te doen.

Gemeente Borsele

De gemeente Borsele heeft inmiddels zes jutbakken staan. Eén jutbak is geplaatst door Red de zee en één door de ANWB. Meer informatie over de jutbakken in de gemeente Borsele: duurzaamheid@borsele.nl.

Gemeente Sluis

Langs de kust van de gemeente Sluis staan inmiddels 5 jutbakken. Er staan jutbakken in Breskens, Hoofdplaat en  Nieuwvliet.

Gemeente Terneuzen

In het najaar van 2019 worden er ook twee jutbakken in de gemeente Terneuzen geplaatst. Een jutbak komt op de dijk bij de Griete in Zaamslag te staan en de tweede jutbak op de Campensedijk in Vogelwaarde.

Leerlingen adopteren jutbak Schouwen-Duiveland

Het voorjaar 2014 hebben leerlingen van OBS  ’t Staepel’ een jutbak van Doe Mee, Verlos de Zee in gebruik genomen. Als eerste school adopteert groep 5/6 een van de tien bakken die Doe Mee, Verlos de ZEE i.s.m. de gemeente langs de kust van Schouwen-Duiveland heeft geplaatst.  Ze zijn bedoeld om voorbijgangers te verleiden aangespoeld en ander plastic zwerfafval in weg te gooien. Deze kuubsbak staat op het strand bij de overgang Duinhoevepad, tussen Renesse en Haamstede.

De gemeente Schouwen-Duiveland ondersteunt deze actie als onderdeel van de strijd tegen zwerfafval. De coördinatie is in handen van het centrum voor natuur- en milieueducatie Schouwen-Duiveland (NME-Schouwen-Duiveland).