Zwerfafval is al het afval dat op straat of in de natuur rondslingert. Het is daar bewust of onbewust door mensen weggegooid of achtergelaten op plekken die daar niet voor bestemd zijn.

Zwerfafval staat steevast in de top 3 van grootste ergernissen onder de Nederlandse bevolking. Het ligt dan op straat en in bermen, op openbare plaatsen, in groenperkjes en in de natuur. Behalve de ergernis die deze rommel oplevert en de schade aan het milieu, kost het opruimen ervan de gemeente ook erg veel geld. Jaarlijks kost dit de Nederlandse gemeenten wel €250 miljoen.

Men staat er vaak niet bij stil, maar minder zwerfafval is goed voor ons allemaal. Een omgeving zonder zwerfafval heeft allerlei positieve effecten:

  • In een schoon bushokje hebben mensen een veiliger gevoel.
  • In een schone straat zijn mensen vriendelijker naar hun medemens.
  • In een schone speeltuin durven ouders hun kinderen beter te laten spelen.

 

 Het schoonhouden van de buurt en het schoonhouden van de gemeente is de verantwoordelijkheid van iedereen. Het gedrag van inwoners is in grote mate van invloed op hoe schoon het is. Als slechts 10%van de Nederlanders actief de rommel (van anderen) opruimt zou de hele zwerfafvalproblematiek al opgelost zijn.